Diari La Veu del País Valencià
La Fiscalia no veu prevaricació de Ribó pel retard a lliurar al PPCV la informació sobre l’enquesta fallera

El fiscal de la causa en què s’investiga l’alcalde de València, Joan Ribó, pel retard a lliurar al PPCV informació d’una enquesta sobre les Falles entén que no hi ha ni prevaricació administrativa ni impediment dels drets cívics, per la qual cosa fa costat al sobreseïment lliure del procediment.

Segons l’escrit remés per la Fiscalia al Jutjat d’Instrucció 9 de València, a què ha tingut accés EFE, el “pretés delicte imputat de prevaricació administrativa és inexistent”, atés que ni existeix “una resolució arbitrària de cap manera” dictada per l’alcalde ni “s’aprecia cap intencionalitat delictiva” durant la conducta denunciada. Tampoc no existeix “cap indici” que la conducta de Ribó haja impedit al regidor personat com a acusació l’exercici de cap dret cívic, afegeix el fiscal, que aclareix que “no tota limitació d’accés a informació a un regidor és antijurídica” i que l’alcalde “es va limitar a assentir” a la proposta de resolució que va presentar el secretari de l’Ajuntament.

Ribó va declarar com a investigat davant el jutge el passat 25 de juny per suposada prevaricació administrativa i impediment dels drets cívics, després que el grup del PP a l’Ajuntament de València –concretament, l’assessor Luis Salom– denunciara que se li havia negat l’expedient de l’enquesta sociològica sobre les falles elaborada en 2017. El fiscal assenyala així mateix que, contra les resolucions de l’alcalde, el regidor que ara pretén haver vist vulnerats els seus drets no va fer ús del recurs contenciós administratiu a què la resolució discutida el remetia, la qual cosa hauria evitat la utilització “arbitrària i innecessària de la via penal”.

En la seua opinió, la declaració com a testimoni del secretari general del Consistori demostra “amb molta claredat” que l’origen de les decisions que el PP considera que infringeixen els seus drets són “raonaments jurídics presos per un funcionari de carrera” que ha exercit el seu càrrec fonamentalment durant el mandat del PP. Afegeix que eixes decisions, plasmades en informes que constitueixen propostes de resolucions, “apareixen com a imparcials i poden ser discutides” pel denunciant i les accions populars personades en la causa però “no semblen, en absolut, arbitràries ni conscientment ni palmàriament contràries a Dret, més aviat tot el contrari”. Finalment, el fiscal apunta que tant el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, com l’alcalde, Joan Ribó, “es van limitar a assentir” a la proposta de resolució d’aquest funcionari.

Ribó, prudent sobre la posició de la Fiscalia

Ribó ha manifestat aquest dimecres que, tot i que li agrada “ser prudent”, no pot “valorar negativament, sinó tot el contrari”, la posició del fiscal. “És una mesura que ha pres el fiscal; esperarem. A mi m’agrada ser prudent”, ha dit l’alcalde en declaracions als periodistes abans d’entrar al ple del consistori i ha afegit: “No puc valorar-ho negativament, sinó tot el contrari”.

“Vull ser molt prudent perquè qui pren la decisió no és el fiscal, sinó el jutge”, ha agregat, per a remarcar a continuació que “evidentment” és una valoració que no fa en negatiu.

Comparteix

Icona de pantalla completa