Diari La Veu del País Valencià
Puerto Mediterráneo canvia de nom i de projecte per a intentar tindre el vistiplau del govern del Botànic

El macrocentre comercial Puerto Mediterráneo, que l’empresa britànica Intu pretén construir a Paterna, està més a prop de ser una realitat. El promotor de l’obra, Salvador Arenere, ha presentat aquest dijous de matí un nou projecte que, segons ha assegurat, s’adapta a la normativa actual i a les exigències del govern del Botànic.

Segons ha explicat, el nou centre comercial, que ara s’anomenarà Intu Mediterrani, reduirà la seua extensió un 25% i desenvoluparà un pla de sostenibilitat. Al respecte, segons ha explicat Arenere, es crearà la coberta verda més gran d’Europa, amb una extensió de 85.000 metres quadrats i es minimitzarà l’ús d’aigua. De fet, la utilització d’aquest recurs era una dels principals punts defavorables recollits als informes realitzats per diverses conselleries sobre el projecte, i que ara quedava solventat.

Intu Mediterrani també s’adaptarà al pla Paterna Actua, impulsat per l’ajuntament de Paterna. En aquest sentit, Arenere ha explicat que ajudaran el consistori a recuperar la zona de la Mola i la Pinaeta i aportaran capital privat per a millorar els accessos a la zona. Així, es crearà una conexió mitxa per a bicis i peatons de més de 6 quilòmetres, una connexió amb autobús municipal des de Paterna, una parada d’autobús metropolità, i una parada de tramvia.

Així, Intu s’ha adreçat a la Conselleria d’Obres Públiques i s’ha oferit a pagar una millora de la línia 4 de Metrovalencia perquè tinga una parada dins del recinte. A aquesta millora s’unirà la de crear accessos a l’autovia des del polígon Fuente del Jarro i la millora dels accessos als barris que envolten el centre.

El promotor ha explicat que el nou projecte Intu Mediterrani s’adapta a la normativa exigida pel Consell i, “en alguns casos, va més enllà”. Així s’ha referit a la distància de 100 metres que s’havia de deixar amb la CV-35 i que no existia al primer projecte. No obstant això, Arenere ha insistit que la reducció de l’espai no té a veure amb aquesta exigència.

Segons ha explicat el promotor i ha corroborat l’alcalde de Paterna, Intu ha parlat amb tots els grups polítics i tots els agents implicats per a fer un projecte que agrade o s’adapte a la norma. També ha destacat que compta amb el suport de 1.500 empreses per a crear el projecte.

Sagredo ha mostrat el seu suport al projecte i ha destacat la creació de llocs de treball i l’impuls econòmic que generarà en la zona. A més, ha mostrat la seua voluntat d’agilitzar els tràmits burocràtics perquè les obres puguen començar com més prompte millor.

Pel que fa a les crítiques de Compromís, que aquest dijous ha tornat a mostrar el seu rebuig al projecte, l’alcalde ha assenyalat que el moment actual, proper a eleccions, “fa que cadascú vulga jugar el seu paper i prendre posicions”. Preguntat per la mateixa qüestió, el promotor ha fet referència a les declaracions del president de la Generalitat, Ximo Puig, i de la vicepresidenta, Mónica Oltra, que van assegurar que si el projecte s’adapta a la norma, no s’hi oposarien. Amb tot, Arenere espera que una vegada comencen les obres, Intu Mediterrani siga una realitat en dos anys.

“El millor projecte europeu està en Paterna”

Entre les novetats que preveu el nou centre comercial està la d’incloure un parc botànic al barranc d’en Dolça, pegat a la part que connecta el centre comercial amb la CV-35. “Una experiència sensorial creada amb espècies autòctones”. Arenere ha assenyalat que Intu Mediterrani tindrà totes les comoditats i atractius que ara té Puerto Venecia, a Saragossa, joia de la corona del grup Intu.

Entre els punts més atractius del complex, el promotor ha destacat la presència d’una nòria interactiva, del rocòdrom més gran d’Europa, junt amb el de Puerto Venecia, d’un cinema d’estiu a l’aire lliure, una pista de patinatge sobre gel i un llac amb barques que estarà envoltat de terrasses.

Arenere ha assenyalat que un dels objectius és fer una smart city: el centre estarà ple de pantalles on s’informarà sobre les novetats de la ciutat. A més, hi haurà espais per a tota la família “adaptats a totes les economies”. També ha explicat que cada marca que entre al centre comercial tindrà un edifici singular propi. Amb tot, Intu pretén crear el millor projecte europeu a Paterna.

La inversió de l’empresa britànica per a fer realitat Intu Mediterrani ascendeix a 860 milions d’euros, “en els quals no s’inclou ni un euro públic”. Durant les obres, que poden durar fins a dos anys i mig, es crearan 3.000 ocupacions i, després, una vegada operatiu, generarà més de 5.000 llocs de treball.

Comparteix

Icona de pantalla completa