Diari La Veu del País Valencià
Repòquer d’arxivaments en l’allau de denúncies de Luis Salom contra l’esquerra

A tort i a dret, sempre que el polític siga d’esquerres, i a dojo. Aquest és el sistema de Luis Salom, l’assessor municipal del PPCV que s’ha convertit en un litigant compulsiu tot i que, fins ara, amb poc d’èxit. L’arxivament de la denúncia contra l’alcalde de València, Joan Ribó, per no facilitar al PPCV la informació de l’enquesta fallera ja és el cinqué consecutiu en la seua cursa desesperada per judicialitzar la política valenciana i posar en dificultats legals els rivals.

Salom ha presentat una quinzena de denúncies i dedica bona part de la seua activitat d’assessor a la recerca de possibles escletxes administratives en les decisions dels representants públics dels partits d’esquerra. De moment, però, totes les que s’han substanciat han conclòs amb l’exoneració dels denunciats.

El primer arxivament es va produir en març quan el Jutjat d’Instrucció número 17 de València no va trobar cap indici de prevaricació per fraccionament de contractes en l’actuació del regidor de Festes, Pere Fuset, en la instal·lació d’una Bústia dels Reis d’Orient i l’encàrrec d’una carrossa per a la desfilada del 5 de gener.

Luis Salom amb Mariano Rajoy. / @luissalom

En abril, un jutjat d’Alacant va tombar la denúncia contra l’aleshores coordinador d’EUPV, David Rodríguez, i la representant de la coalició a la Diputació d’Alacant, Raquel Pérez, per haver pagat amb fons públics el viatge del líder comunista als funerals de Fidel Castro a Cuba. En aquest cas, però, l’escàndol va tindre repercussions polítiques, atés que va contribuir a la dimissió de Rodríguez.

El mes de juny va resultar especialment penós per a Salom amb dos colps consecutius. En aquest es va tractar d’una demanda contra la tinent d’alcalde de València, Sandra Gómez, arxivada pel Jutjat Contenciós-Administratiu número 8. L’assessor popular reclamava a la regidora socialista un document al voltant del cas Taula que mai no va rebre. El jutjat va condemnar Salom a pagar 1.800 euros més IVA en concepte de costes per a pagar les despeses de defensa de Gómez.

Luis Salom, amb el periodista Hermann Tertsch. / @luissalom

Tres setmanes després, el Jutjat d’Instrucció número 6 va exonerar de nou Pere Fuset i ara també ho fa amb la regidora socialista Maite Girau, a qui Salom acusava de fraccionar els contractes de lloguer de les cabines sanitàries instal·lades per l’ajuntament en Falles.

El tancament del cas aquest dijous de la causa que afectava Joan Ribó i per la qual va haver de declarar fa dues setmanes davant del jutge suposa el cinqué fracàs consecutiu de Salom en la seua intenció de menyscabar la tasca, sobretot, del govern de La Nau.

Carlos Galiana i Miquel Soler

Per a Salom ja és un èxit que els polítics hagen d’acudir als jutjats a prestar declaració, sobretot si ho fan com a imputats. El mateix que va aconseguir amb Ribó ho ha fet amb Carlos Galiana, el tercer càrrec de Compromís (després de l’alcalde i de Pere Fuset) en el punt de mira de l’assessor del PPCV.

El regidor de Comerç i Relacions amb els Mitjans de Comunicació haurà de declarar davant del Jutjat d’Instrucció número 19, una altra vegada, per presumpte fraccionament de contractes, en aquest cas per la gestió de la web i les xarxes socials de la regidoria.

Luis Salom, amb Alberto Fabra. / @luissalom

Un cas a banda és el del número 2 de la Conselleria d’Educació, Miquel Soler, a qui Salom ha denunciat per estar contractat per la Mesa de les Corts sense que acudira al seu lloc de treball mentre dedicava la seua jornada laboral a tasques de partit, atés que era el secretari d’Educació del PSPV abans de les eleccions de 2015.

Victòries personals

Les úniques denúncies en què Salom ha guanyat el pols no han tingut res a veure amb la seua estratègia de posar en el mateix sac de la corrupció els partits d’esquerra, sinó amb conflictes personals amb altres personalitats polítiques. Una d’aquestes va ser la picabaralla que va mantindre amb la periodista Tona Català, la dona del president de les Corts, Enric Morera. Català va insultar l’assessor popular amb expressions com “maricon d’Espanya” i “puto fatxa” en una publicació a les seues xarxes socials.

Malgrat que Català va justificar aquesta publicació en el fet que Salom portava tres anys assetjant verbalment la seua filla menor també a través d’internet, el Jutjat Penal número quatre de València finalment va condemnar a la periodista a pagar una multa de 900 euros i a indemnitzar el popular amb 3.000 euros.

Luis Salom, amb la Mare de Déu dels Desemparats. / @luissalom

Aquesta xifres es van quedar molt allunyades dels 20.000 euros d’indemnització i 5.400 euros de multa que Salom va demanar en un principi. La periodista va realitzar aquesta publicació el mateix dia en què es va publicar una notícia sobre la investigació del presumpte blanqueig de diners del PPCV en el cas Taula, en el qual Salom figurava com a imputat.

Precisament aquest fet va comportar un colp molt dur per a Salom perquè Ribo va considerar deixar-lo sense treball i sense sou de manera temporal fins que hi hagueren més detalls del procés judicial. Però, Salom va interposar un recurs a aquesta suspensió del seu lloc de treball al·legant que s’havia produït una “persecució política” des de l’Ajuntament de València. En aquest cas, Salom va sumar una nova victòria dins de les seues batalles judicials, atés que el magistrat del jutjat contenciós-administratiu número 5 de València li va donar la raó i va recuperar el lloc d’assessor del grup municipal.

Comparteix

Icona de pantalla completa