Diari La Veu del País Valencià
Passar d’un VTC per cada 10 taxis a un per cada 30: la lluita del taxi valencià

Continua la vaga del sector del taxi. La reunió entre el Ministeri de Foment i el sector, celebrada dilluns de vesprada va acabar sense acord i, per tant, les aturades de taxistes continuen a València, com a mínim fins a divendres. A l’espera de reunir-se aquest dimarts amb l’altra part del conflicte –empreses com Uber i Cafiby–, el ministre José Luis Ábalos ha oferit als taxistes aprovar un marc regulador que obligue a complir l’actual proporció de llicències que utilitzen les empreses de lloguer de vehicles sense conductor i que estableix que per cada 30 taxis pot haver una llicència per a lloguer de vehicles amb conductor (VTC). Aquest nou marc legislatiu estaria enllestit a setembre, segons Foment.

El secretari d’Estat d’Infraestructures Transport i Habitatge del Ministeri de Foment, Pedro Saura, va presidir la reunió en la qual també es va comprometre a aconseguir una solució definitiva, “sense pedaços”, al conflicte existent, “un problema estructural heretat del govern anterior, que no va saber abordar adequadament el desequilibri en contra del taxi”, va subratllar el secretari d’Estat en un comunicat. En aquest sentit, Foment va anunciar que proposarà al pròxim Consell de Ministres, el 3 d’agost, una declaració política que reculla el full de ruta per a fixar un marc ordenat i estable del transport de viatgers en vehicles de turismes (taxi i VTC) amb l’objectiu de reequilibrar l’activitat de tots dos sectors.

Saura es va comprometre a buscar una solució que no siga recurrible l’endemà de ser aprovada, “sinó una solució definitiva que garantisca la seguretat jurídica i que evite la difícil situació que l’entrada massiva de llicències VTC en el mercat està produint en el sector del taxi”.

Un oferiment insuficient

Representants del sector del taxi van assegurar dilluns que consideren que el que s’ha oferit fins al moment per part del Ministeri és insuficient per a desconvocar la vaga. No obstant això, tant el portaveu d’Élite Taxi, Alberto Álvarez, com el president de la Confederació Valenciana d’Autònoms del Taxi, pertanyent a l’Associación Nacional del Taxi (Antaxi), Fernando del Molino, van celebrar que des de Foment defensen que es complisca la proporció d’una llicència de vehicles de lloguer amb conductor (VTC) per cada 30 taxis.

Al País Valencià, segons els taxistes, el seguiment de la vaga va ser total i només van funcionar els serveis mínims “per a garantir transports a l’hospital i el desplaçament de persones amb mobilitat reduïda”. Així, uns 1.500 taxis van ocupar els principals carrers del centre de València i van tallar el trànsit al carrer de Colom, on se situa la Delegació del Govern, i al Pont del Reial. La protesta del sector durant la jornada de dilluns es va desenvolupar sense incidències.

El problema actual entre el taxi i els VTC va començar l’any 2009 quan el govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero va liberalitzar la concessió de llicències VTC i va obrir la porta perquè centenars d’empreses i particulars sol·licitaren permisos, que van ser denegats sistemàticament pel Consell del Partit Popular. L’any 2013, l’executiu de Mariano Rajoy va legislar per a limitar aquestes llicències i en 2015 va establir un màxim d’una llicència VTC per cada 30 taxis. Aquesta proporció és la que volen mantindre els taxistes arreu de l’estat espanyol i que actualment se sobrepassa en les grans ciutats de l’estat, és per això que les diferents associacions de taxistes porten des de diumenge en vaga.

Demandes dels taxistes

La proporció d’un VTC per cada 30 taxis no es compleix perquè entre 2009 i 2013 es van demanar nombroses llicències que no es van atorgar. A tots aquells que van recórrer al·legant que quan les van demanar no existia la limitació, el Tribunal Suprem els ha donat la raó. Així, segons les dades de la Conselleria d’Habitatge, actualment al País Valencià hi ha 4.581 llicencies de taxi i 236 llicències VTC, a les quals cal sumar les 200 que la Generalitat es va veure obligada a atorgar la setmana passada en compliment d’una sentència. Segons aquestes dades, hi ha una llicència VTC per cada 10,5 taxis.

D’aquesta manera, al País Valencià la proporció entre vehicles amb conductor i taxi supera amb escreix la d’1 per cada 30 que demana el sector del taxi. Aquesta proporció ja està regulada en l’actual llei del taxi, aprovada en 2017 però que ha quedat en paper mullat per la sentència del Tribunal Superior de Justícia primer i del Tribunal Suprem després, que han obligat el Consell a atorgar més llicències.

Les dades actuals, però, no són les úniques que preocupen els taxistes, ja que preveuen que les sentències judicials comporten un increment de VTC en els pròxims mesos. Segons les dades del sector del taxi, actualment a València s’han demanat 1.473 llicències de VTC i 732, a Alacant. Els taxistes valencians asseguren que a curt termini podria haver en circulació 1.800 llicències més si la justícia continua fallant en favor de les VTC. En tot l’estat espanyol, aquesta xifra podria ascendir fins a 10.000 més.

A més de la limitació de les llicències VTC, els taxistes demanen també que l’atorgament d’aquestes llicències siga competència autonòmica i no estatal, com és actualment. En aquest traspàs, el sector demana que es marque expressament el contingut bàsic de les llicències autonòmiques o urbanes a implantar, per a evitar que un problema d’àmbit estatal com el que hi ha ara, es convertisca en un problema individual en cada autonomia. En aquest sentit, la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, va manifestar dilluns que, si la intenció del Ministeri de Foment és atendre les reivindicacions del taxi i transferir a les autonomies les competències per a atorgar noves llicències de VTC, que ho faça “una vegada solucionat el conflicte”.

Comparteix

Icona de pantalla completa