Diari La Veu del País Valencià
Ábalos dóna les culpes del conflicte del taxi a Ada Colau i al PP

El ministre de Foment limita la seua responsabilitat pel que fa a la solució del conflicte desfermat els darrers dies amb el sector del taxi a “dialogar” i fer de mitjancer en una qüestió que “tot i ser competència estatal, està sent gestionada per les comunitats autònomes.”

José Luis Ábalos, de visita a València –on ha signat el conveni de col·laboració amb la Generalitat per a dur endavant polítiques d’habitatge–, ha recordat que les mobilitzacions “es deuen a una reglamentació unilateral” portada a terme per l’Ajuntament de Barcelona que va anul·lar un tribunal i, per tant, “alié” al govern de Pedro Sánchez.

Respecte al conflicte de fons i la competència massiva dels vehicles de lloguer amb conductor (VTC), el ministre ha assegurat que és un problema “heretat” del govern anterior. “És un sector que porta anys amb aquest problema, no és d’ara”, ha afegit Ábalos, que ha insistit que l’actual executiu espanyol s’ha trobat amb aquesta situació després d’anys en què el govern de Mariano Rajoy “no s’ha enfrontat als problemes de desequilibri que viu el sector”.

Respecte a la possible responsabilitat del govern de José Luis Rodríguez Zapatero al voltant de la liberalització de les llicències VTC en 2009, Ábalos ha al·legat que “no va ser una decisió” seua, sinó que es va tractar de l’aplicació directa de la legislació europea a l’estat espanyol.

Crida al diàleg

Ábalos ha apel·lat al “diàleg” per a aconseguir “una solució equilibrada” en el conflicte dels taxistes i ha afirmat que el govern espanyol s’ha traçat “un full de ruta basat en el diàleg, a escoltar i a atendre” per a aconseguir una eixida en la qual “tots puguen conviure en el transport urbà”. “Estem amb les comunitats autònomes, amb els representants del taxi a nivell nacional i amb els representants de les VTC”, ha dit Ábalos. Ha agregat que a l’executiu estatal “li preocupa enormement la convivència” i ha instat a mantindre-la així com a respectar les normes.

El ministre de Foment s’ha reunit en una trobada informal per a escoltar les reivindicacions dels taxistes però no ha assumit cap compromís, segons han assegurat representants dels taxistes. Els treballadors han agraït la “proximitat” del ministre però han considerat insuficient l’oferta del govern espanyol i han explicat que mantenen les seues mobilitzacions a l’espera de la reunió d’aquesta vesprada de la Confederació Nacional del Transport.

Comparteix

Icona de pantalla completa