Diari La Veu del País Valencià
L’advocat de Zaplana torna a demanar l’alliberament per la deterioració acusada de la seua salut

El cap de Secció d’Hematologia Clínica i de la Unitat de Trasplantament Hematopoètic de l’Hospital La Fe, que va realitzar el trasplantament de medul·la a l’expresident de la Generalitat, Eduardo Zaplana, ha emés un informe clínic en el qual alerta sobre la “deterioració acusada de l’estat general” de la salut del també exministre, a la presó des de fa deu setmanes, que pot derivar en una infecció “greu” amb “risc vital” en els pròxims mesos.

Així, l’advocat de Zaplana ha remés l’informe a la magistrada del Jutjat d’Instrucció número 8 de València reiterant la seua petició que se’l deixe en llibertat o se li permeta estar en arrest domiciliari “amb totes les mesures d’incomunicació que la seua senyoria crega convenients”. Zaplana es troba a la presó de Picassent des de finals del mes de maig, quan la titular del Jutjat d’Instrucció número 8 de València va acordar presó provisional, comunicada i sense fiança en el marc de l’Operació Erial, per la qual va ser detingut per presumptes delictes de blanqueig de capitals, malversació i prevaricació.

El doctor Sanz, que tracta l’exministre des de l’operació de trasplantament realitzada en 2015, assenyala –en l’informe elaborat després de l’última revisió del seu pacient a l’hospital aquest dimarts– que “la probabilitat de presentar una infecció greu amb risc vital en els pròxims tres mesos és propera al 100%” i que “un retard d’hores en el seu diagnòstic i tractament adequat comprometria seriosament la seua vida”, segons ha informat la família en un comunicat.

Mancances a la presó

“No podem assegurar que els canvis continus de tractament que es realitzen en totes les visites a aquest centre s’actualitzen de forma immediata al centre penitenciari. Pel que sembla, les actualitzacions de tractament no s’efectuen de forma immediata a causa de les manques de personal facultatiu del centre”, afegeix l’informe.

L’Agrupació dels Cossos de l’Administració d’Institucions Penitenciàries (ACAIP) ve denunciant la pèrdua en els “últims quatre anys d’un 15 per cent de la plantilla al Centre Penitenciari de Picassent en el qual Zaplana es troba internat”, ha afegit.

La família de Zaplana ha declarat que “ja tindrà ocasió de defensar-se de les acusacions que es presenten contra ell però encara no ha sigut jutjat i, ara, per raons purament humanitàries, hauria d’estar en un lloc que no pose en perill la seua vida. És un dret que assisteix a qualsevol ciutadà o ciutadana del nostre país”.

Comparteix

Icona de pantalla completa