Diari La Veu del País Valencià
Gandia demana ajudes i préstecs ICO a l’Estat per a fer front als danys de l’incendi

L’Ajuntament de Gandia ha acordat per unanimitat dels grups municipals sol·licitar al govern espanyol la declaració com a zona d’emergència de les àrees danyades per l’incendi de Llutxent així com ajudes econòmiques per danys i l’obertura de línies de préstecs preferencials subvencionades per l’ICO (l’Institut de Crèdit Oficial).

La declaració per una emergència de protecció civil es demana per a la zona Marxuquera Alta i per a les urbanitzacions de Montesol, Montepino, Els Cims i l’Ermita i per “a la resta de zones d’aquest municipi que resulten danyades” per l’incendi que es va iniciar aquest dilluns al terme de Llutxent (la Vall d’Albaida).

Segons l’acord del ple municipal adoptat aquest dimecres, se sol·licita al govern estatal que, juntament amb la declaració de zona afectada per emergència, es concedisquen ajudes econòmiques a particulars per danys en habitatge habitual i estris de primera necessitat i a les corporacions locals per despeses derivades “d’actuacions inajornables”.

També, ajudes a persones físiques o jurídiques que hagen dut a terme la prestació personal o de béns; ajudes per a establiments industrials, mercantils i de serveis, per danys en produccions agrícoles, ramaderes, forestals i d’aqüicultura marina, i subvencions per danys en infraestructures municipals i xarxa viària comarcal.

De l’acord, signat per l’alcaldessa, Diana Morant, es donarà trasllat al Govern de la Generalitat i als municipis de Llutxent, Pinet, Barx i Ador, afectats per l’incendi, per al seu coneixement i efectes oportuns.

Gandia ha iniciat actuacions per a reallotjar les persones afectades per l’incendi, per a donar-los informació sobre els riscos, les mesures previstes i les conductes que han de seguir a través de la web municipal, les xarxes socials i de forma presencial als centres i espais habilitats per a informació i acolliment.

El consistori ha habilitat dos punts de reallotjament de veïns afectats: l’Espai Baladre i el Centre de Convivència de Corea. A més, aquest dimecres s’ha constituït un comité assessor i s’ha acordat la creació d’un lloc de comandament local per a coordinar les actuacions, que se situarà a la Sala de Comissions de l’Ajuntament, i s’ha posat a la disposició dels afectats una oficina d’atenció especial per a oferir la informació que requerisquen i que se situarà en la planta baixa de l’edifici del consistori. D’aquesta forma s’ha atés, segons indiquen, el que es disposa en l’article 16 de la Llei del Sistema Nacional de Protecció Civil, que estableix la resposta que ha de donar-se a les emergències.

Per la seua banda, el cap del Consell, Ximo Puig, ha anunciat aquest dimecres que la Generalitat i l’administració local treballaran braç a braç per a garantir “de manera immediata” una solució per a tots els veïns que tinguen la seua primera residència afectada per l’incendi de Llutxent. Puig ha destacat també les previsions “més favorables” respecte a l’evolució de l’incendi, però encara hi ha una “gran incertesa; poden canviar els vents”, advertia el president.

Fet i fet, Puig ha demanat prudència i que els veïns de les urbanitzacions facen cas de les indicacions dels agents i no entren a les cases fins que no estiga garantida la seguretat.

Comparteix

Icona de pantalla completa