Diari La Veu del País Valencià
Puig anuncia tres milions d’euros en ajudes per a combatre la despoblació

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat aquest dilluns que el Consell aprovarà en setembre ajudes directes a municipis amb alt risc de despoblació amb un pressupost global de 3 milions d’euros per a aquells pobles que hagen registrat una “pèrdua notable de població”.

En concret, el decret d’ajudes està destinat a municipis que complisquen tres criteris: el demogràfic o pèrdua d’habitants, el d’envelliment o caiguda de la natalitat i el de risc zonal o ubicació en comarques on es produeix de forma generalitzada aquest fenomen. A més, segons han indicat des de la Generalitat, es podran beneficiar de forma directa tots els pobles de menys de 120 habitants.

Puig ha fet aquest anunci després de la signatura del protocol d’intencions sobre la donació de l’edifici Colomer-Zurita a Morella. Segons el cap del Consell, “ha d’haver un compromís clar per a superar el desequilibri i la desigualtat que existeix en aquestos moments en els territoris valencians” i ha apel·lat al treball conjunt de les institucions i els agents econòmics i socials. També ha agregat que “la desertització humana en part del nostre territori” afecta a tots i no només a les comarques afectades directament.

Respecte a la distribució de les ajudes del decret, el president de la Generalitat ha detallat que a la demarcació de Castelló es repartiran 1,2 milions d’euros entre 74 municipis, als quals es destinaran com a mínim 3.000 euros i tindran preferència els de menor grandària. Segons ha indicat, aquest decret completa el Fons de Cooperació Local ja que el projecte del Consell s’enfoca a la priorització de les zones rurals del País Valencià que pateixen fa dècades el problema del descens de població.

D’altra banda, el cap del Consell ha destacat el compromís de la Generalitat per a superar els desequilibris poblacionals i tractar que “l’interior estiga viu”. En aquest sentit, ha assenyalat que la rehabilitació i posterior ús social dels edificis com el Colomer-Zurita contribueixen a donar l’impuls necessari als municipis de les comarques de l’interior del territori.

Puig ha ressaltat l’esforç comú de la Generalitat i la Diputació de Castelló perquè “la lluita contra la despoblació estiga en l’agenda” i per oferir uns “serveis públics de màxima qualitat”. Segons el president, es tracta donar suport a les diferents activitats econòmiques “perquè les persones tinguen la possibilitat de formar un projecte de vida en els pobles de l’interior”.

Comparteix

Icona de pantalla completa