Diari La Veu del País Valencià
La Biblioteca Valenciana digitalitza 180 manuscrits dels seus fons documentals

La Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu ha digitalitzat 180 manuscrits dels fons documentals i els ha publicat en la Biblioteca Valenciana Digital per a la consulta de tota la ciutadania. Aquestos manuscrits estan datats des de l’any 1311 fins al segle XX i la majoria procedeixen de la donació de Nicolau Primitiu. El més antic correspon a les ordenances del Gremi de Teixidors i Tintorers de València, escrit en valencià, i ha sigut restaurat per a assegurar-ne la preservació.

També s’han digitalitzat apunts històrics sobre la ciutat de València i diferents territoris valencians, títols de propietat, sermons, llibres de comptes, tractats de filosofia, manuals, cartes matrimonials, expedients de noblesa, inventaris d’efectes domèstics i de magatzems, enciclopèdies escolars, ordenances de l’Albufera, biografies i llibres de censals. Les poblacions que apareixen en els diferents documents són Gilet (el Camp de Morvedre), Elx (el Baix Vinalopó), Bunyol (la Foia de Bunyol), Aras de los Olmos –abans Aras de Alpuente– (la Serrania), Xàtiva (la Costera), Asp (el Vinalopó Mitjà), Montesa (la Costera), Crevillent (el Baix Vinalopó), Castelló de la Plana (la Plana Alta), Gandia (la Safor) o Viver (l’Alt Palància), entre d’altres.

La Biblioteca Valenciana està duent a terme una campanya de digitalització de documents utilitzant un escàner d’última generació que crea un objecte digital fidel al document original amb una perspectiva arqueològica. Així, l’usuari pot disposar d’una versió digital dels manuscrits com si els tinguera físicament davant fins a l’últim detall: cobertes, lloms, gravats capturats segons les normes europees més exigents (Metamorfoze i FADGI), anotacions sobre l’estat de conservació de l’original i cartes de color normalitzades per a facilitar una informació de color objectiva independentment del dispositiu emprat per a veure les imatges.

A més, s’ha creat en la Biblioteca Valenciana Digital (BIVALDI) una fitxa tècnica específica amb les dades de la campanya de digitalització que permet consultar de manera directa els nous manuscrits de manera diferenciada de la resta de manuscrits publicats anteriorment.

Comparteix

Icona de pantalla completa