Diari La Veu del País Valencià
València tindrà la primera comissaria policial de l’Estat especialitzada en violència masclista

La Ciutat de la Justícia de València serà la primera seu judicial de l’estat espanyol que comptarà en els pròxims mesos amb una comissaria policial especialitzada en violència masclista, un projecte pilot que funcionarà com a centre de recepció i tramitació de denúncies i que tindrà agents “altament especialitzats” en aquesta àrea.

La iniciativa està impulsada per la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques i pel Ministeri de l’Interior, a través de la Secretaria d’Estat de Seguretat.

Les seues respectives responsables, Gabriela Bravo i Ana Botella, s’han reunit aquest dimecres a València. “Tant el Consell com el govern central estem compromesos en la lluita contra el terrorisme masclista i disposats a invertir més mitjans i recursos per a la seua eradicació perquè no podem consentir ni una mort més”, ha assegurat Bravo.

Amb aquest projecte pilot s’oferirà a les víctimes “un espai segur, confortable i que garanteix la seua privadesa i protecció”, ha afegit i ha detallat que en ell els policies que les atenguen “estaran altament especialitzats en aquesta matèria perquè les dones estiguen degudament ateses des del minut zero de la interposició de la denúncia”.

“Ara mateix, si una dona acudeix a una comissaria del Cos Nacional de Policia o a una caserna de la Guàrdia Civil, el funcionari que l’atenga pot tindre formació específica en violència de gènere o no. Per eixa raó, la Generalitat vol aprofundir en la seua política de lluita contra la violència de gènere i brindar a les possibles maltractades un servei que garanteix a les dones l’assistència integral des del primer moment”, ha afirmat la consellera.

Aquesta dotació policial especialitzada en violència masclista es coordinarà amb l’ajuda que ja ofereixen els professionals de les vint-i-dos oficines d’Assistència a les Víctimes del Delicte que s’augmentaran a vint-i-sis durant enguany.

La xarxa, durant el primer semestre de 2018, ha atés un total de 8.049 persones, de les quals 4.183 –és a dir, el 61,50%– eren víctimes de violència masclista, la qual cosa suposa que la xarxa d’Oficines d’Assistència de la Generalitat ha atés vint-i-sis dones cada dia com a possibles víctimes de maltractament, segons dades de la Conselleria. Aquest projecte pilot, una vegada engegat i avaluat en els seus primers moments, s’estendrà als altres grans partits judicials del País Valencià, com són Castelló, Alacant i Elx.

En 2017, de les 21.366 denúncies per violència masclista que es van presentar als jutjats valencians, només 664 van ser interposades per les dones víctimes, mentre que 49 van ser presentades per familiars de les dones i la resta (17.880) tenen el seu origen en atestats policials.

Per la seua banda, Ana Botella ha defensat la necessitat de “destinar més efectius i més pressupost a la lluita contra la violència de gènere” i ha remarcat que contra el “terrorisme masclista cal dotar, formar i especialitzar” els cossos i forces de Seguretat de l’Estat i per tal d’aconseguir-ho “fan falta fons i voluntat política, i no només paraules”. A més, la secretària d’Estat i exdelegada del govern espanyol al País Valencià ha destacat que la Conselleria de Justícia “té especial mèrit per aquesta iniciativa”, ja que suposa destinar una sèrie de recursos “quan és ben conegut el dèficit de finançament que pateix” aquesta regió.

Comparteix

Icona de pantalla completa