Diari La Veu del País Valencià
El 94,32% de les platges valencianes tenen una qualitat de l’aigua excel·lent

La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha intensificat el control i vigilància de qualitat de les aigües en les 216 platges valencianes durant la temporada estival amb controls setmanals. Les anàlisis posen de manifest que el 94,32% dels punts de mostreig de les platges tenen una qualitat excel·lent; un 4,47%, qualitat bona; un 0,81%, qualitat suficient, i només un 0,40% té qualitat insuficient.

Tot i que la legislació obliga a realitzar-los amb una periodicitat quinzenal o fins i tot superior, la Generalitat duu a terme una vigilància “molt més estricta”, amb controls setmanals en cada platja i amb especial incidència en les zones de major afluència de banyistes. Els exàmens permeten obtindre una mostra més representativa de la qualitat de la zona de bany, explica Medi Ambient en un comunicat.

Els paràmetres s’analitzen en laboratoris acreditats i són els regulats pel Reial Decret 1341/2007, d’11 d’octubre, sobre la gestió de la qualitat de les aigües de bany, amb la presència d’Enterococcus intestinalis i Escherichia coli. En concret, està previst que entre maig i setembre es realitzen al voltant de 4.000 anàlisis al litoral valencià.

Tal com expliquen des de la conselleria dirigida per Elena Cebrián, és habitual que després d’episodis de precipitacions intenses es veja afectada la qualitat de les aigües de bany. Per això, la mateixa normativa preveu, per a la valoració final de la qualitat de les aigües en finalitzar la temporada de bany, l’excepció de resultats en casos de contaminació de curta duració. Aquesta valoració es realitza basant-se en els criteris establits per la legislació vigent, per mitjà d’un tractament estadístic dels resultats obtinguts de les anàlisis microbiològiques realitzades a les platges durant la temporada de bany i classificant-les amb qualitat insuficient, suficient, bona i excel·lent.

A més, dins del Programa de Control de les Aigües de Bany, es realitza també un control analític de les 11 platges continentals valencianes, així com dels llits que aboquen al mar i que poden causar un possible impacte en la qualitat de les aigües de bany. També es realitza una inspecció visual de les zones de bany, en la qual es valoren l’aspecte i la temperatura de l’aigua, la neteja de l’arena, el manteniment dels accessos a la platja i la informació a disposició dels usuaris.

Informació pública cada divendres

Dins dels objectius del programa de control, es troba també informar, tant la població en general com els ajuntaments i els mitjans de comunicació, de l’estat de les platges. Per a facilitar aquesta tasca, la conselleria publica cada divendres un informe a la seua pàgina web i a les xarxes socials.

Així mateix, amb l’objectiu que les administracions locals tinguen coneixement de l’estat de qualitat de les seues platges, cada ajuntament comunica a l’inici de l’estiu les seues dades de contacte per a rebre els informes que envia la conselleria setmanalment sobre l’estat de les platges i ha de mantindre’ls actualitzats. Per tant, cada consistori té la potestat de designar la persona o departament que desitge per a la correcta recepció d’aquestos informes, fins i tot amb la possibilitat d’anomenar una substitució durant el període estival.

En tot cas, cal remarcar que les anàlisis en què es detecten anomalies importants es remeten sempre a l’Alcaldia, perquè és la responsable de prendre les accions adients amb la màxima celeritat, com ara posar la bandera roja i prohibir el bany, així com exposar la informació legal a les zones de platja.

Comparteix

Icona de pantalla completa