Diari La Veu del País Valencià
Tornar a classe costa des de 218 euros en escoles públiques fins a 1.894 en centres privats

Tornar a classe el pròxim curs costarà a les famílies valencianes una mitjana de 218 euros en el cas dels centres educatius públics, 608 per als concertats i 1.894 per als privats, als quals s’afegeix el preu de llibres, que és aproximadament de 300 euros, i el cost del transport escolar, si es requereix, que és d’uns 135 euros de mitjana.

Així s’estableix en l’estudi realitzat per la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana per a conéixer la previsió de despeses quan els xiquets tornen a l’escola aquest mes de setembre i en el qual s’analitzen principalment els preus d’uniformes, material, menjador, llibres i transport. A més, la Unió de Consumidors ha demanat a les diferents administracions la necessitat d’incrementar les ajudes als xiquets en risc d’exclusió social perquè disposen de les mateixes oportunitats que la resta de l’alumnat del País Valencià.

Vicente Inglada, secretari de la Unió de Consumidors, ha recomanat comparar preus entre els diferents establiments i aprofitar ofertes i descomptes perquè tornar a classe siga el menys costós possible. A més, Inglada ha assenyalat que el desemborsament econòmic de les famílies valencianes amb xiquets en edat escolar és menor si es participa en el programa Xarxa Llibres de la Conselleria d’Educació, un estalvi que enguany “pot ser major”, ja que s’incorporen 14.000 xiquets amb edat de 2 anys a l’escolarització gratuïta.

En el cas del col·legi públic, les despeses que en principi cal afrontar són el material escolar i, si escau, el servei de menjador escolar. Si l’escola és concertada, a aquestes despeses cal afegir habitualment la compra de l’uniforme, que oscil·la al voltant de 380 euros, entre els quals també s’inclouen el xandall del col·legi i els pitets. Així mateix, si l’escola és privada, la xifra ascendeix als més de 1.800 euros el primer mes, ja que cal abonar la mensualitat, el transport, menjador, assegurances i matrícula en alguns casos.

Des de la Unió de Consumidors han subratllat la necessitat de plantejar iniciatives pedagògiques que implanten nous mètodes en els quals no siga necessari l’ús de llibres de text en suport físic. Entre les recomanacions que han traslladat, destaquen que es faça un control de despeses, que es repasse tot el material escolar que hi haja en la casa per a evitar adquirir productes innecessaris i no comprar tot el material en el mateix establiment per a poder comparar preus o mirar-los per internet, entre d’altres. A més, recomanen evitar comprar les ofertes de tres per dos per l’excés de material i no deixar-se portar pels desitjos del menor, a qui s’han d’inculcar valors com “el respecte i la conservació dels seus útils de treball”.

Una altra de les recomanacions és la de no acudir a crèdits ràpids per al finançament de les despeses de tornar a classe, ja que tenen uns alts interessos que “poden posar en una situació difícil l’economia familiar”, o allunyar-se també dels productes escolars amb recursos publicitaris amb personatges del món de l’animació, de la televisió o del còmic perquè suposen un increment del preu del producte final.

Comparteix

Icona de pantalla completa