Diari La Veu del País Valencià
Compromís trenca el pacte de govern a Paterna a causa de Puerto Mediterráneo

Compromís a l’Ajuntament de Paterna (l’Horta Oest) ha anunciat que trenca el pacte de govern amb els socialistes, després d’acusar l’alcalde, Juan Antonio Sagredo (PSPV), d'”usurpar” les competències d’Urbanisme al regidor que les portava, de Compromís, i tramitar la reclassificació d’Intu Mediterrani (abans Puerto Mediterráneo).

El portaveu de Compromís a Paterna, Juanma Ramón, i el regidor que portava Urbanisme, Carles Martí, han explicat en una roda de premsa que demà formalitzaran la renúncia a les seues competències en el govern local, on van entrar en novembre de 2016.

Ramón ha assenyalat que l’alcalde ha decidit mitjançant un decret, en ple agost i durant les festes, donar “llum verda” a un projecte que implica la requalificació d’un milió i mig de metres quadrats “a esquena del seu soci de govern” i enviar-ho a la Conselleria d’Obres Públiques. “Iniciar aquest expedient de requalificació sense l’acord del govern local i llevant les competències a l’edil d’Urbanisme és una ruptura clara de l’acord programàtic del Batà i va també en contra de l’esperit del Botànic”, ha alertat Ramón el grup del qual té sis regidors a Paterna, els mateixos que el PSPV-PSOE.

Per al portaveu de Compromís, la decisió de l’alcalde implica que els “fan fora del govern”, ja que des de 2012 s’oposen a aquest projecte, que és “el mateix” que Puerto Mediterráneo i és “el paradigma de l’antic model urbanístic totalment insostenible”; a més, ja havien advertit Sagredo que no el signarien.

Ramón ha qualificat d'”irresponsabilitat” l’actuació de l’alcalde per provocar la ruptura d’un govern que està “fent tant” pels ciutadans de Paterna i per “tensar de forma clara” el Govern del Botànic. Així mateix, ha desvelat que s’han assabentat de la decisió de l’alcalde en consultar el registre d’eixida dels documents que es remeten a la Conselleria. En aquesta situació, ha insistit que “lamentant-ho moltíssim” no poden continuar en el govern local.

El portaveu de Compromís ha recordat que en juliol es va presentar el nou projecte per part del promotor de Puerto Mediterráneo i a partir d’aleshores començaven a córrer els terminis per a donar una resposta a una iniciativa que requereix una modificació “puntual i a la carta” del pla general d’ordenació urbana, a la qual no estan disposats. També ha recordat que en 2015 ja no van entrar al govern local a causa del projecte de Puerto Mediterráneo, que no entra dins dels paràmetres que defensa Compromís, i ho van fer a finals de 2016 després que la Conselleria ho rebutjara.

El regidor d’Urbanisme, Carles Martí, ha assenyalat que s’ha produït una “ruptura de la confiança” dins del govern amb aquest decret signat per l’alcalde el passat 20 d’agost i ha insistit que el projecte Intu Mediterrani “és una barbaritat”.

En una nota, Compromís denuncia que Sagredo “no ha respectat la línia roja del ‘no’ a Puerto Mediterráneo, un pelotazo urbanístic que durà a la ruïna Paterna, ja que es carregarà el comerç local i el medi ambient” i titlla la decisió de l’alcalde d'”unilateral”, perquè “amb només sis regidors i regidores, sense Juntes de Barri, ni Consells Sectorials, ni entitats, ni associacions, trenca un govern d’esquerres que estava funcionant i millorant la vida de les persones a Paterna per tal d’imposar un megaprojecte que només busca el benefici d’uns pocs empresaris i no del poble de Paterna”.

Comparteix

Icona de pantalla completa