Diari La Veu del País Valencià
Oltra no jutjarà Sánchez fins que no complisca els 100 dies però espera que actue prompte en l’infrafinançament valencià

La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, assegura que encara no es pot avaluar el govern de Pedro Sánchez perquè cal “veure com progressa” i cal concedir-li els 100 dies de gràcia, però espera veure “avanços significatius” i “prompte” en matèria de finançament.

Així s’ha pronunciat Oltra en una entrevista a Europa Press en la qual ha admès que després de l’arribada del PSOE a Moncloa no esperava que “tot just començar diguera que no s’abordaria aquesta legislatura” la reforma del finançament autonòmic, encara que “després ho han rectificat, que sempre està bé. Rectificar és de savis”.

No obstant això, ha advertit que “ha d’haver-hi alguna cosa tangible i concreta i l’ha d’haver prompte” en finançament perquè, en cas contrari, “no compliria amb les expectatives” que va suscitar el canvi de govern. “Els 100 dies cal donar-los a tot el món, però ara en setembre cal veure avanços significatius en aquesta matèria”, ha incidit.

Ha recordat que la valenciana és una autonomia infrafinanciada que, malgrat tindre una renda per capita 11 punts per baix de la mitjana, paga, la qual cosa suposa “una sagnia” que està “dessagnant” els comptes del País Valencià i “trencant la igualtat entre ciutadans”.

L’exhumació de Franco: “Bona mesura per a tancar ferides”

Preguntada respecte a una de les últimes decisions de l’Executiu de Sánchez, la de l’exhumació de les restes del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos, Oltra considera que és un gest “important i de salut democràtica” perquè “un dictador no pinta res en un lloc privilegiat i de culte”.

“Un dictador que ha causat tant de dany i que és responsable d’un dels genocidis més horrorosos d’Europa del segle XX no pinta res tenint una tomba que l’honra i on la gent pot anar a honrar-lo. És una ofensa, una infàmia per a les víctimes i per a la democràcia”, ha sentenciat.

Respecte al fet que PP i Ciutadans no donen suport al decret per a l’exhumació ha manifestat que “cadascun se situa on se situa en política i en aquestos temes és important situar-se al costat de la democràcia”. Al seu judici, “és lamentable que dos partits presumptament democràtics se situen al costat d’un genocida i no al costat de la reparació democràtica. Resulta desolador”.

Comparteix

Icona de pantalla completa