Diari La Veu del País Valencià
El Consell dóna 45 dies als afectats per l’incendi de Llutxent per a sol·licitar les ajudes econòmiques

El ple extraordinari del Consell ha aprovat aquest dimarts l’acord que permetrà als municipis afectats per l’incendi de Llutxent sol·licitar ajudes econòmiques per a pal·liar els danys materials que la catàstrofe va provocar.

Els municipis disposen de 45 dies per a fer una avaluació de danys en béns i infraestructures públiques o d’altres sectors econòmics diferents del forestal, així com en béns mobles i immobles de particulars (persones físiques o jurídiques) que no estiguen coberts pel sistema d’assegurances, segons ha explicat la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra.

Aquest termini computa des de l’endemà de la publicació de l’acord en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, perquè els municipis afectats puguen presentar aquestes estimacions.

Així mateix, podran comptar amb el suport dels serveis tècnics de la Generalitat i, si escau, de la Diputació de València, segons la resolució aprovada en la primera reunió del Consell després de les vacances d’agost.

Pel que fa a la quantitat econòmica que els afectats rebran, la vicepresidenta s’ha mostrat prudent i no ha fet cap estimació, atés que primer han d’avaluar els danys que els ajuntaments dels municipis afectats presentaran.

No obstant això, Oltra ha tret pit de la ràpida actuació que el Consell “sempre ha fet” en matèria d’incendis: “Aquest govern ha sigut molt ràpid a l’hora de pagar i avaluar els danys en les catàstrofes. De fet, aquest Consell es va fer càrrec de les gestions dels desastres naturals que corresponien a l’etapa del PPCV l’any 2015”.

Les sol·licituds presentades seran estudiades per l’Oficina Única Postemergència, que s’encarregarà de realitzar una estimació pressupostària que s’elevarà a la Comissió Interdepartamental i que, posteriorment, haurà de ser aprovada pel Consell.

Gandia estima en 400.000 euros els danys de l’incendi

Gandia ja informat dels danys de l’incendi en el municipi. Tal com ha posat de manifest l’alcaldessa, Diana Morant, en un comunicat, ascendeixen a vora 400.000 euros. Morant ha qualificat l’acord del Consell com una “pilota d’oxigen necessari per a aquells que hem patit el foc” i ha considerat que “els compromisos de la Generalitat es compleixen” amb aquesta mesura que, segons ha afirmat, “s’ha engegat amb celeritat quan encara no ha transcorregut un mes de l’incendi”.

Per a Morant, “la satisfacció és doble, atés que les ajudes no solament cobreixen els danys públics sinó també els danys a particulars”. Així, ha detallat que “s’atendran danys públics en enllumenat, subministrament d’aigua, senyalització, jardins o carrers” que els tècnics municipals han estimat en 200.000 euros. També seran cobertes les despeses de l’Ajuntament relacionades amb l’emergència, com són els honoraris de tècnics externs, vigilància privada en les urbanitzacions afectades o la logística del reallotjament dels evacuats, atenció alimentària, de roba o d’higiene, el cost d’hotels, el subministrament de serveis d’apartaments, lloguer de carpes, mobiliari d’habitatges municipals o subministrament de serveis d’habitatges municipals, que suposen altres 200.000 euros.

Comparteix

Icona de pantalla completa