Diari La Veu del País Valencià
Els 35 compromisos de Puig per a l’últim any de legislatura

Trenta-cinc compromisos per a la recta final de legislatura. Més de 30 promeses ha desgranat el president de la Generalitat, Ximo Puig, en el primer dia del Debat de Política General que ha començat aquest dimarts a les Corts. En el primer debat de l’estat de l’autonomia amb la nova normativa aprovada fa uns mesos per les Corts, el president Puig ha detallat durant una hora i mitja, combinant el valencià i el castellà, les línies del govern del Botànic abans de les eleccions valencianes previstes per al pròxim mes de maig.

El cap del Consell, però, ha volgut dedicar les seues primeres paraules a denunciar l’últim cas de violència masclista que ha suposat l’assassinat d’una dona de 35 anys al municipi de Borriol (la Plana Alta). Un gest que ha provocat l’aplaudiment unànime de tota la cambra.

Entre les mesures que ha anunciat Puig, es troben una reunió amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, la primera setmana del mes d’octubre. Serà, per tant, la primera trobada oficial entre tots dos, malgrat que ja es reuniren el passat mes de juliol de manera informal aprofitant la visita del president socialista a la localitat de Castelló de la Plana.

Una de les altres prioritats en aquestos últims mesos de mandat és reduir les llistes d’espera en la sanitat pública. “Ens preocupen les xifres encara que s’haja reduït de 120 en 2016 a 90 en el passat mes de juny”, ha manifestat el president de la Generalitat. En aquest sentit, també ha avançat que l’àrea de salut de Dénia passarà a ser de gestió 100% pública abans que finalitze la legislatura, tal com es va fer en l’Hospital de la Ribera d’Alzira (la Ribera Alta).

Puig també ha deixat clar que considera essencial reforçar la investigació en l’àmbit sanitari, així doncs, es reforçarà l’Institut Valencià d’Atenció Social Sanitària (IVASS) de manera que es convertisca en un instrument eficaç d’innovació i qualitat.

Millores per al futur dels joves

En l’àmbit educatiu, ha fet èmfasi en les millores que s’han introduït aquest nou curs escolar amb més professors, amb la reducció de la ràtio i amb la gratuïtat dels llibres. No obstant això, no ha negat que la situació dels joves a l’hora d’incorporar-se al món laboral continua plena d’obstacles. Per això, ha anunciat que engegaran un programa de beques dirigit a aquelles persones que es troben preparant les oposicions per a la funció administrativa pública. El pressupost d’aquest programa compta amb 5 milions euros destinat a 500 estudiants.

Un dels altres problemes actuals per a la gent jove és fer front als lloguers dels seus habitatges, atés que a hores d’ara la bombolla de lloguers ja és una realitat. Davant aquesta situació, el cap del Consell ha anunciat que desenvoluparan un pla contra aquesta bombolla de manera que es cree un índex orientatiu de preus així com inspeccions en aquelles vivendes buides en zones tensionades.

Ampliació del servei de Metrovalencia

Els horaris de Metrovalencia fins ara es trobaven molt allunyats d’altres ciutats espanyoles on l’operativitat és més satisfactòria per als usuaris. No obstant això, tal com ha anunciat Puig, a finals d’aquest any, el metro de València operarà a la nit els caps de setmana i també en les nits dels dies festius. “Es tracta de decidir si volem un territori cohesionat o un territori fracturat, i aquest Consell ha optat per la superació dels desequilibris territorials”, ha asseverat el cap del govern valencià.

Els 35 compromisos de Puig

  1. El Consell aprovarà en les pròximes setmanes l’avantprojecte de Llei de Govern Obert.
  2. Reunió amb el president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, la primera setmana d’octubre.
  3. En 2019 convocarem per tercera vegada el programa Avalem Joves+ amb un objectiu estimat de 4.500 joves més contractats.
  4. Optarem al fet que la seu europea per a la cooperació en la conca del mediterrani estiga a València.
  5. Estratègia para l’economia de la intel·ligència artificial.
  6. Primer pla d’implantació d’empreses en els pròxims mesos al Districte Digital. 51 noves empreses amb 170 treballadors en la primera fase i 120 empreses i 400 empleats en una segona. A més, l’empresa Indra s’instal·larà amb una previsió de 500 treballadors, 60 ja en els pròxims mesos i 200 en l’any 2019. I Accenture, amb una previsió de 2.000 professionals en els pròxims tres anys, 250 en els pròxims mesos.
  7. El pla d’inversions en la xarxa elèctrica d’Iberdrola inclourà les mesures necessàries per a la repotenciació de les línies del clúster ceràmic de Castelló. És a dir, perquè l’energia siga més barata per a les nostres empreses del taulell i així que aquestes puguen ser més competitives.
  8. En col·laboració en l’ajuntament de Sagunt, impulsarem una ampliació de Parc Sagunt I de més de 600.000 metres quadrats per atendre la demanda mentre desenvolupem Parc Sagunt II.
  9. L’autoritat portuària de València té previst aprovar al seu Consell d’administració del mes d’octubre els plecs per a l’ampliació nord del Port, amb una inversió pública i privada de més de 1.000 milions d’euros. Una inversió que permetrà obrir un nou espai per a 5 milions de contenidors i evitar la saturació del port.
  10. L’AVI impulsarà un pla pilot de polígons industrials digitals en Almussafes que posteriorment s’estendrà a la resta d’àrees.
  11. Pacte per la Indústria de la Comunitat Valenciana.
  12. La Generalitat donarà suport projectes concrets d’innovació disruptiva tal com la Unió Europea recomana. Projectes com en concret el de Zeleros, l’empresa valenciana que investiga l’Hyperloop amb l’objectiu que ubiquen en Parc Sagunt les instal·lacions de proves.
  13. Nou Pla Estratègic de Turisme amb horitzó 2025.
  14. Demanar al govern que defense els interessos de l’agricultura mediterrània en la PAC i que incrementen els controls fitosanitaris en frontera.
  15. Actuació, mitjançant la Llei d’Estructures Agràries, sobre 50.000 hectàrees de regadiu de la Comunitat Valenciana perquè aconseguisquen llindars de rendibilitat.
  16. Inici de les obres de la L10 (abans T2) de Metrovalencia en el tram carrer Alacant-Natzaret en el primer trimestre de 2019. Posterior connexió entre Natzaret i el port.
  17. Estratègia Juntament que inclourà un pla d’ajuda als municipis que per les seues característiques tinguen major cost dels Serveis Públics Fonamentals i un pla de sanejament dels municipis amb una alta taxa d’endeutament.
  18. Projecte de l’AVI amb el sector de la distribució per a reduir l’impacte dels envasos de plàstic.
  19. PLA PRIMÀRIA amb una dotació de 90 M€ per als pròxims 4 anys, per a rehabilitació, reformes, condicionament, equipament i ampliació dels centres de salut i consultoris auxiliars.
  20. Impulsar un acord-marc consensuat amb el sector empresarial que millore la qualitat de l’atenció a les persones majors en la xarxa pública de centres residencials.
  21. Enfortir l’Institut Valencià d’Atenció Social Sanitària (IVASS) per convertir-lo en un instrument eficaç de gestió pública, d’innovació i de qualitat.
  22. Iniciar el procediment del pagament de la responsabilitat patrimonial que va adquirir l’administració pel cobrament injust de copagament en centres públics, copagament encobert (minoració de prestacions) i copagament a través de centres privats. Afectarà unes 12.000 persones afectades pel copagament injust i confiscatori de l’anterior govern.
  23. APP d’humanització i informació perquè els familiars d’aquells pacients que estan sent intervinguts tinguen coneixement del lloc on es troba el seu familiar i del procés d’assistència que està rebent.
  24. Acord Integral d’Actuacions per a la Reducció de Llistes d’Espera, servint-nos de tots els mitjans disponibles per a la Generalitat Valenciana.
  25. Accelerarem el procés de reversió de l’àrea de salut Dénia que passarà a ser de gestió 100% pública abans de finalitzar la legislatura.
  26. Construcció de l’edifici per a Institut de Recerca Sanitària i Biomèdica d’Alacant (ISABIAL).
  27. Pla contra la bombolla del lloguer. Creació d’un índex orientatiu de preus, desgravacions fiscals pel seu seguiment, inspecció de vivendes buides en zones tensionades, entre d’altres.
  28. Pla d’ajudes a l’accés a l’administració que comptarà amb 5 milions d’euros dirigits a beques per a estudiants que preparen una oposició, beques per a la primera experiència professional en l’Administració, beques per a fomentar els treballs de recerca en l’administració valenciana. Beneficiarà a 500 estudiants valencians.
  29. Creació de la taula de la Formació Professional.
  30. Pla pilot d’educació tecnològica per fer la nostra autonomia, el territori capdavanter en noves habilitats tecnològiques a Espanya.
  31. Banc d’ADN públic perquè les famílies de les víctimes de la violència de la Guerra Civil i la repressió posterior de la Dictadura puguen trobar als seus éssers estimats.
  32. Targeta Cultural, que subvencionarà la compra béns culturals i l’assistència a teatres, museus i cinemes. Amb la col·laboració d’entitats financeres.
  33. Metrovalencia tindrà servei nocturn els caps de setmana i els festius a partir finals d’any.
  34. Contemplarem la inversió necessària perquè l’UJI licite la construcció de la segona fase de la Facultat de Ciències de la Salut abans de finalitzar 2018.
  35. Compra del cim del Penyagolosa i incorporació al patrimoni públic. Creació del centre d’interpretació del Parc Natural del Penyagolosa a la masia de Sanaüja.

Comparteix

Icona de pantalla completa