Diari La Veu del País Valencià
Les Arts espera que Sánchez ocupe les cadires del Patronat que l’executiu de Rajoy va rebutjar

El govern de Pedro Sánchez ha complit recentment 100 dies de mandat. Durant aquest breu espai de temps, la cartera de Cultura ha canviat de mans, després de la dimissió del valencià Màxim Huerta a cap de pocs dies d’agafar el càrrec va ser nomenat l’andalús Josep Guiaro. La primera decisió de l’exdirector del Museu Reina Sofia va ser paralitzar la fusió del Teatro de la Zarzuela amb el Teatro Real davant la denúncia dels treballadors del fet que l’executiu de Mariano Rajoy estava encobrint una suposada privatització del centre sarsuelístic. Guirao va prendre una decisió ràpidament, al cap de poques hores d’instal·lar-se, va demanar temps per a estudiar el cas a fons i escoltar amb calma totes les parts. El ministre socialista palesava amb la seua postura un altre tarannà diferent al del predecessor, Íñigo Méndez de Vigo.

El Palau de les Arts espera que eixa sensibilitat de Guirao envers la lírica també arribe al coliseu d’òpera valencià i que el govern de Sánchez accepte la invitació d’ocupar les dues cadires dins del Patronat que l’executiu de Mariano Rajoy va rebutjar el passat mes d’abril, tal com va informar aquest diari.

El Palau de les Arts va anunciar la nova fórmula estructural i de funcionament del Patronat de la Fundació el passat mes de maig, un òrgan que presideix Susana Lloret junt amb una Comissió de Mecenatge que encapçala el cantant i director, Plácido Domingo. Al Ministeri de Cultura se li van tornar a oferir dos llocs –un per al representant del Ministeri i un altre per al director general de l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i la Música (INAEM)– perquè entrara a formar part de l’òrgan que regirà la Fundació. L’oferta ja s’havia fet primerament en desembre de 2017 quan, uns dies després de la dimissió de Davide Livermore, el Conseller Vicent Marzà, va anunciar els canvis en els estatuts de la Fundació i la convocatòria d’un procés obert i internacional per a triar un director artístic, un càrrec aquest últim, que finalment ha recaigut en Jesús Iglesias –qui s’incorporarà a temps complet a partir de l’1 de gener de 2019.

L’exministre popular, Méndez de Vigo, no voler acceptar la invitació del govern valencià per tres qüestions: la primera, per una decisió política; la segona, perquè la Fundació és “autonòmica” i, la tercera, per la “situació complicada” que pot provocar el “deute de la Fundació amb la Generalitat”, van assegurar llavors des del Ministeri a Diari La Veu.

La Generalitat Valenciana pretén amb l’oferiment al Ministeri de Cultura que aquest s’involucre amb Les Arts de la mateixa manera que ho fa amb el Teatro Real de Madrid i el Liceu de Barcelona. Només formant part del coliseu a través del Patronat, el govern espanyol podrà conéixer de prop la feina que fa el teatre d’òpera i així entendre que els 600.000 euros que assigna l’Estat a les Arts a través dels Pressupostos Generals (PGE) són insuficients per a dur a terme una programació que inclou nou títols i desenes d’activitats paral·leles, ja que l’atribució nominativa representa un greuge comparatiu respecte a altres centres operístics com el Real, el Liceu, la Maestranza de Sevilla i l’òpera de Bilbao, espais que reben molts més diners que les Arts a través dels PGE.

Ara, a poques setmanes de començar la temporada 2018-2019 del Palau de les Arts, el Patronat que presideix Lloret tornarà a sol·licitar al ministeri que ocupe les cadires que des del primer moment el govern valencià ha reservat per als membres del ministeri. Malgrat que l’oferiment als executius espanyols s’ha fet reiteradament en els darrers tres anys, però, s’hi tornarà a recordar José Guirao que Les Arts “espera una resposta positiva” del ministeri i ocupe els llocs dins de l’òrgan, ha indicat aquest dilluns Susana Lloret durant la presentació d’un nou conveni de col·laboració econòmica i de promoció turística entre Turisme Comunitat Valenciana i el coliseu operístic.

De fet, la presidenta del Patronat, tot i que ha indicat que encara estem dins d’un “temps prudencial”, ja que l’executiu de Sánchez acaba de complir 100 dies, “no entendríem altra resposta”, ha dit Lloret respecte a la possibilitat que Sánchez rebutge la invitació com va fer Rajoy.

Comparteix

Icona de pantalla completa