Diari La Veu del País Valencià
El Congrés decidirà la pròxima setmana si obri una comissió d’investigació sobre el cas Castor

El Congrés té previst pronunciar-se la setmana vinent sobre l’obertura d’una comissió d’investigació sobre l’emmagatzematge de gas Castor amb l’objectiu de depurar possibles responsabilitats polítiques que es deriven d’aquest projecte enfront del litoral de Vinaròs (el Baix Maestrat).

Segons ha assenyalat la portaveu adjunta en el Congrés d’Units Podem, Ione Belarra, “el contracte es va fer específicament perquè ho guanyara ACS, propietat de Florentino Pérez”. Així mateix, ha subratllat que des de la seua formació no renuncien a recuperar uns diners que havia d’haver sigut per a millorar la vida dels ciutadans i que, ha agregat, s’ha destinat a rescatar i indemnitzar a empreses que dirigeix Florentino Pérez.

Belarra ha assenyalat que és una vergonya i espera que la setmana vinent tire endavant la comissió d’investigació sobre el magatzem de gas Castor, que s’ha activat en la taula i junta de portaveus en la cambra baixa aquest dimarts.

“És una bona notícia perquè el Castor representa i és un monument al país de la corrupció dels contractes a dit que ens ha deixat el PP i creu que és una bona notícia que es dirimisquen”, ha afegit després de la junta de portaveus.

En desembre de 2017, el Tribunal Constitucional va anul·lar la indemnització de 1.350 milions per a les empreses promotores (entre elles ACS) del projecte de magatzem de gas de Castor que fixava el decret llei de mesures del sistema gasista que el govern espanyol va aprovar en 2014, en considerar-la inconstitucional.

En la seua sentència, el Constitucional estimava parcialment els recursos presentats pel Parlament, el govern català i el grup del PSC en el Congrés i acordava declarar “inconstitucionals i nuls” els articles del decret que establien una indemnització per la suspensió de l’activitat del magatzem, situat enfront de les costes de Castelló, després dels sismes registrats en la zona.

Una comissió exigida des de l’any 2017

Compromís i Units Podem en maig de 2017 van sol·licitar obrir una investigació per a estudiar les presumptes irregularitats del projecte Castor després que un document del Ministeri d’Energia demostrara que el concurs públic va ser redactat expressament per a adjudicar la concessió a ACS, l’empresa de Florentino Pérez.

Comparteix

Icona de pantalla completa