Diari La Veu del País Valencià
La meitat dels accidents laborals greus els pateixen persones majors de 50 anys

Un home de 64 anys va resultar ferit de gravetat dimecres en caure de diversos metres d’altura en una empresa situada en la carretera la Vilavella de Nules (la Plana Baixa). El Centre d’Informació i Coordinació d’Urgències (CICU) va rebre al voltant de les 11.30 hores l’avís que l’operari havia caigut des de diversos metres d’altura en una empresa situada en la carretera la Vilavella de Nules i el treballador va ser traslladat immediatament a l’UCI de l’Hospital General de Castelló.

Segons publica el Periódico Mediterráneo, l’home va caure d’una altura de 10 metres mentre treballava realitzant tasques de manteniment després de les intenses pluges dels darrers dies. El mateix diari assegura que el treballador va patir un traumatisme cranioencefàlic sever, a part d’altres lesions com a conseqüència del colp i que inclús s’ha arribat a témer per la seua vida. Els detalls de l’accident no han transcendit de manera oficial i, segons el diari, la Guàrdia Civil ha assumit la investigació per a aclarir les causes del sinistre.

L’accident d’aquest treballador a Nules és un cas més que reflecteix la tendència a l’alça de la sinistralitat laboral, que afecta especialment els majors de 50 anys. Segons les dades del Ministeri d’Ocupació, entre gener i juliol la meitat dels accidents laborals greus a l’estat espanyol els van patir treballadors majors de 50 anys. El percentatge augmenta al 58% quan es tracta d’accidents mortals.

Tant els sindicats com la Generalitat reconeixen que la recuperació de l’ocupació els darrers mesos i anys ha portat aparellat un repunt de la sinistralitat laboral, fet que confirmen les dades oficials del Ministeri d’Ocupació. Així, al País Valencià, entre gener i juliol de 2018 va haver-hi 28.153 accidents laborals, cosa que suposa un increment del 6,7% respecte al mateix període de 2017, quan es van produir 26.389 sinistres.

El nombre d’accidents laborals s’ha incrementat notablement en tots els sectors, especialment en aquells que sempre han tingut més incidència. En la indústria manufacturera entre gener i juliol s’han produït 5.704 accidents, cosa que suposa un increment del 7,5% respecte al mateix període de l’any 2017. El comerç majorista és el segon sector amb més sinistralitat, amb 4.560 accidents en 7 mesos. Aquesta xifra suposa un ascens del 6% respecte a l’any passat.

En tercer lloc, se situa la construcció, sector que a poc a poc va recuperant-se tant al País Valencià com al conjunt de l’estat espanyol. De fet, aquest és el sector en què més s’ha incrementat el nombre d’accidents laborals en un any, passant de 2.916 en 2017 a 3.443 en 2018. Aquesta xifra suposa un augment del 18% en només un any. En l’hostaleria, l’increment ha sigut menor però també notable, ja que des de principi d’any hi ha hagut 2.609 accidents laborals, 200 més que en el mateix període de 2017.

Els sindicats consideren que aquesta situació és “inacceptable” i insten a desenvolupar l’escala de Subinspectors de Seguretat i Salut en el Treball. També insisteixen que cal incorporar en el Pla de la Inspecció de Treball contra l’Explotació Laboral desenvolupat pel govern de Pedro Sánchez, que inclou mesures de xoc contra la precarietat laboral, agreujada per la temporalitat, parcialitat i precarietat en els contractes, salaris i condicions laborals.

Accidents in itinere

En CCOO també destaquen l’increment dels accidents in itinere, que són aquells que tenen lloc de camí o de tornada a la feina. En aquest sentit apunten a la necessitat d’implantar plans de mobilitat sostenibles i segurs en totes les àrees industrials tal com es recull en la recent Llei Autonòmica de Gestió, Promoció i Modernització d’Àrees Industrials. “Aquestes mesures han de ser assumides per les administracions públiques i les empreses per a garantir una mobilitat social, ambiental i econòmicament sostenible”.

Amb motiu de la Setmana Europea de la Mobilitat el sindicat ha emés un comunicat en el qual considera prioritari situar el centre d’atenció en la mobilitat que es produeix per motius laborals, la principal causa dels desplaçaments. Segons les estadístiques del Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social, al País Valencià, fins a juliol, s’han produït 4.359 accidents de treball in itinere, en els quals han mort 15 persones.

El secretari d’Acció Sindical, Salut Laboral i Medi Ambient de CCOO PV, Daniel Patiño afirma que per a aconseguir els objectius de la Setmana Europea de la Mobilitat és necessari intervindre en la mobilitat al treball i fomentar un model de mobilitat sostenible, “a més de posar en marxa eines legals i fiscals per a fer-ho possible”.

Comparteix

Icona de pantalla completa