Diari La Veu del País Valencià
El Senat demana a Sánchez que cree oficines d’atenció a les víctimes de la imposició del català

El ple del Senat ha aprovat aquest dimecres instar el govern espanyol a procurar assistència social, jurídica i material a “totes les víctimes” del procés d'”imposició” de la llengua a Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears i a garantir la llibertat dels pares per a triar la llengua vehicular dels seus fills.

El text, aprovat amb 144 vots a favor, 103 en contra i 4 abstencions, és una moció del PP que reclama que eixa atenció s’articule a través d’una oficina d’atenció al ciutadà en les delegacions del govern espanyol que tramite les sol·licituds dels “espanyols afectats per la política de discriminació lingüística”.

“No podem quedar-nos quiets davant la imposició i el xantatge lingüístic a què se sotmet els pares a l’hora d’escolaritzar als seus fills en no poder triar la llengua vehicular”, ha sostingut la senadora castellonenca Salomé Pradas.

Segons ha assenyalat, el model d’immersió lingüística del català “mai” no ha sigut avalat pel Tribunal Constitucional ni pel Suprem “ni tan sols” pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, malgrat que la Generalitat de Catalunya “incompleix” les sentències, “ataca qui decideix no parlar català” i “segrega els xiquets”, als quals “fins i tot assenyalen al més pur estil supremacista”.

Els arguments han rebut el rebuig rotund dels portaveus de Compromís, ERC, PDeCAT i Units-Podem en considerar que l’únic objectiu del PP és “aniquilar” un model “d’èxit”.

“Odien tot el que no siga el castellà i es dediquen a atacar-ho”, ha criticat Carles Mulet (Compromís) mentre que Óscar Guardingo (Units-Podem) ha qualificat la iniciativa del PP de “moció de l’odi” i ha dit que Espanya “no necessita més gasolina al foc”. Joan Bagué (PDeCAT) ha opinat que és un “monument a la fal·làcia”.

“El que el seu cos els demana, potser no a tots els senadors però a alguns sí, és presentar una moció demanant que es prohibisca el català perquè el que volen és un país on el català no existisca i la cultura catalana siga merament folklòrica”, ha manifestat Bernat Picornell (ERC).

Per a Ciutadans, que s’ha abstingut, la iniciativa del PP és “oportunista” i “arriba tard”, mentre que la senadora del grup basc María Eugenia Iparragirre ha criticat la “intencionalitat política” de la moció.

Des del PSOE, Modesto Pose ha lamentat que els populars “estiguen ací per a ficar el dit en l’ull” i els ha demanat que “baixen de la muntanya i ajuden a governar Espanya. “Almenys no destorben”, ha conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa