Diari La Veu del País Valencià
Una guia per a celebrar la primera Nit Europea de la Investigació Valenciana

Aquest divendres se celebra de manera simultània en més de 300 ciutats de 30 països la Nit Europea de la Investigació. Des de 2005, la Unió Europea promou aquesta festa amb la finalitat d’aproximar la recerca a la ciutadania mitjançant activitats divulgatives, dinàmiques i amb un component lúdic.

Serà, però, la primera vegada que la Generalitat impulsa una celebració pròpia, la Nit Europea de la Investigació Valenciana. Un total de 25 entitats s’han sumat a aquesta cita, dins de la qual s’han programat més de 60 propostes en una trentena d’espais diferents.

La Nit Europea de la Investigació Valenciana porta el lema ‘Science bridges’ a fi de consolidar ponts i connexions entre la investigació i la cultura i, alhora, celebrar l’Any Europeu del Patrimoni Cultural.

Universitats, museus, centres de recerca i ajuntaments, entre els participants

El programa de la I Nit Europea de la Investigació Valenciana compta amb la implicació de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, de les cinc universitats públiques valencianes –Universitat de València, Universitat Politècnica de València, Universitat d’Alacant, Universitat Jaume I i Universitat Miguel Hernández– i dels centres d’investigació Fisabio, Incliva, ISS LaFe i Fundació d’Investigació Príncep Felip. També hi participen centres d’investigació d’àmbit estatal com ara el CSIC i el Centre d’Investigació en Xarxa en Malalties Rares (Ciberer), integrat en l’Institut de Salut Pública Carlos III. A més a més, també han programat accions la Ciutat de les Arts i les Ciències i la Fundació Oceanogràfic.

En la celebració col·laboren també el Consorci de Museus, les diputacions de Castelló, València i Alacant –mitjançant el Museu de Prehistòria de València, el Museu Valencià d’Etnologia, el Museu de Belles Arts de Castelló i el MARQ d’Alacant– i els ajuntaments de València, Castelló de la Plana, Elx, Sagunt, Potries i Morella pel seu vincle amb la cultura i el patrimoni cultural reconegut per la Unesco.

Tallers i un espectacle per a reivindicar el paper de les dones científiques a la plaça de l’Ajuntament de València

La plaça de l’Ajuntament de València acull aquest divendres des de les 16.30h fins a les 22.30h una festa sota el lema ‘Viu la plaça de la ciència’. Totes les activitats són obertes al públic i no cal inscripció prèvia.

Els tallers previstos, de temàtica variada i adreçats a estudiantat de Primària, Secundària i Batxillerat, seran realitzats per personal investigador de les institucions que hi participen. Així, per part de la Universitat de València, un taller descobrirà com contamina la llum, de la mà de Joaquín Baixeras, Enric Marco i Àngel Morales. Amb Elena Estrelles, conservadora del banc de llavors del Jardí Botànic, i les biòlogues Isabel Martínez i Carmen Mansanet es podrà conéixer un banc de llavors. Alejandra Soriano, María González, Raquel Galián i Alicia Forment, investigadores de l’Institut de Ciència Molecular, explicaran com fabricar ‘blandiblú’.

També hi ha tallers per a aprendre a extraure l’ADN propi, observar com són els microorganismes, conéixer la famosa mosca del vinagre, aprendre els secrets del funcionament d’un port o de la construcció de ponts, saber més sobre un accelerador de partícules i identificar els productes químics presents en el dia a dia. Després dels tallers es projectarà el vídeo Observant l’Univers amb ones gravitacionals, realitzat per l’equip d’investigació de la Universitat de València que forma part de la col·laboració LIGO-Virgo.

A les 20.30h comença l’espectacle ‘Científiques i artistes’, que inclou una sèrie de monòlegs i actuacions que acabaran a les 22.30 hores. L’espectacle ensenyarà conceptes científics molt diversos com ara la qualitat i la salut visual, els aliments transgènics, les connexions neuronals del cervell humà, el càncer colorectal, la vida a Oceania i els acceleradors i col·lisionadors de partícules. La vetlada també reivindicarà el paper de les dones en la ciència i la importància de la inclusió de la perspectiva de gènere en la recerca, abordarà les pseudociències i finalitzarà amb la iniciativa ‘Ciència al parlament’, en relació amb l’assessorament científic en la presa de decisions polítiques. La presentació de l’espectacle anirà a càrrec d’Ana Peiró i Mariano Collantes, finalistes de Famelab.

Visites guiades a ‘la Capilla Sixtina valenciana’ i al Jardí Botànic i vesprada de portes obertes a la Casa de la Ciència

La Universitat Politècnica de València (UPV) organitza visites guiades a ‘la Capilla Sixtina valenciana’ entre les 16.30h i les 18.00h. Així, José Luis Regidor, investigador de la UPV, explicarà tot el procés de restauració dels frescos de l’Església de Sant Nicolau, les tècniques utilitzades i els desafiaments que presentava el projecte. Les vistes tindran una durada de 30 minuts i, en total, se n’oferiran tres. Cadascuna podrà acollir 25 persones.

En aquest mateix horari també s’oferiran visites guiades al Jardí Botànic de la Universitat de València, un museu viu situat al nucli històric de la ciutat que té com a missió popularitzar el món vegetal fomentant el seu estudi, ensenyament, divulgació i conservació, així com el seu ús sostenible.

Aquest divendres, de 17.00h a 19.00h, també es pot visitar lliurement la Casa de la Ciència del CSIC, inaugurada recentment. A dins es podrà contemplar una exposició caracteritzada per l’expressió estètica i el testimoni històric de les primeres manifestacions d’art de la humanitat, coincidint amb la celebració del vinté aniversari de la inclusió de l’art rupestre de l’Arc Mediterrani de la Península Ibèrica en la Llista de patrimoni mundial de la Unesco.

L’encontre entre l’art i la ciència al Centre del Carme de València

L’artista alacantina Olga Diego farà volar aquest divendres una escultura d’aire, llum i ‘pell’ plàstica al claustre gòtic del Centre del Carme de València. L’experiment, obert al públic, començarà cap a les 20.00h, quan es preveu l’entrada d’aquesta aeronau de més de 90 metres cúbics sobrevolant la capital del Túria.

Aquest artefacte artístic està basat en el principi d’Arquimedes i en els primers intents de vol realitzats al segle XVIII. ‘Artefacte XVIII’ és, doncs, un experiment aerostàtic que fusiona art i ciència, “una ascensió sense tripulant, un vol captiu controlat des de terra que il·luminarà el cel valencià i que podria ascendir fins als 100 metres d’altura, depenent de la climatologia”, segons avancen des de la Generalitat.

L’aeronau de l’artista Olga Diego il·luminarà el cel de València aquesta nit. / GENERALITAT

Demostracions científiques, un monòleg i un concert dins d’un llac del Museu de les Ciències i activitats entre els 6 i els 14 anys a l’Oceanogràfic

La Ciutat de les Arts i les Ciències de València, mitjançant el Museu de les Ciències i l’Oceanogràfic, també participen en la Nit Europea de la Investigació Valenciana. D’una banda, un escenari ubicat al llac sud del Museu de les Ciències serà el punt de trobada per a presentar diversos projectes. En concret, una demostració a càrrec de ‘La ciència a escena’, un monòleg conduït per Carlos Romá i un concert de música de l’alumnat de la Berklee College of Music Valencia.

D’altra banda, l’Oceanogràfic acollirà a partir de les 20.00h quatre activitats divulgatives adreçades al públic d’entre 6 i 14 anys. Es tracta de ‘Xicotets científics’, ‘Escolta els dofins’, ‘Tortugues en la xarxa’ i ‘Coneix l’Oceanogràfic amb el nostre equip d’investigadors’. Per a poder-hi participar cal inscriure’s prèviament en la web del centre.

Astronomia, dinosaures i una gimcana robòtica, altres propostes arreu del territori

La celebració de la Nit Europea de la Investigació Valenciana no es limita a les principals ciutats del territori, sinó que també arribarà a Sagunt, Morella, Potries o Oriola. Així, l’Ajuntament de Sagunt, Capital Cultural Valenciana 2018, ha organitzat diverses activitats a través de la seua regidoria de Cultura, centrades en la ciència en l’Antiguitat. El consistori de Potries, també Capital Cultural Valenciana 2018, ha preparat un programa específic que comença a les 17.00h amb una ruta d’investigació de camp al riu Serpis guiada per l’ambientòleg Ismael Aznar i acaba a les 23.00h amb un taller astronòmic a càrrec de l’Associació AstroSafor al Parc de la Concòrdia.

L’astronomia també és la protagonista al Planetari de Castelló, que proposa la realització dels tallers didàctics ‘Crea les teues constel·lacions’ i ‘Els colors del Sistema Solar’. El Menador Espai Cultural, també a Castelló, acull el taller ‘Què sabem dels nostres dinosaures’, dedicat als jaciments paleontològics de la demarcació i al coneixement dels fòssils. A Morella, la celebració se centra en l’arqueologia funerària i l’antropologia forense, i a la Valltorta, en la tècnica i els materials de la pintura llevantina.

A Oriola, la celebració comença aquest divendres al matí, amb tallers didàctics, manipulatius i experiencials a l’Escola Politècnica Superior (EPSO) dissenyats i dirigits per professorat de la Universitat Miguel Hernández. De vesprada, sota el nom ‘El futur és dels robots!’, la Universitat d’Alacant acull un taller per a dissenyar i programar robots que, després de superar una sèrie de proves, competiran en una carrera d’obstacles.

Aquestes són només algunes propostes de totes les que integren el programa complet de la I Nit Europea de la Investigació Valenciana, que es pot consultar en la web dissenyada expressament per a la celebració.

Comparteix

Icona de pantalla completa