Diari La Veu del País Valencià
Puig i Sánchez es reuneixen aquest dimecres al palau de la Moncloa

El president de la Generalitat, Ximo Puig, es reunirà aquest dimecres, 3 d’octubre, amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al palau de la Moncloa. En aquesta trobada el cap del Consell traslladarà a Sánchez “les reivindicacions autonòmiques per a resoldre l’anomenat ‘problema valencià'”, segons indiquen des de la Generalitat en un comunicat.

Puig ha assegurat que plantejarà a Sánchez les mateixes reclamacions que va exposar a l’anterior president de l’executiu espanyol, Mariano Rajoy, ja que, segons ha assenyalat, “les condicions del problema valencià continuen vigents”.

Així, encara que el president ha manifestat que amb el nou govern estatal “hi ha un clima més favorable”, així com “una atmosfera de diàleg molt positiva”, considera que és necessari “aterrar en els problemes reals dels valencians”.

Es tracta d’un “problema valencià” que, com ha assenyalat Puig, “se sustenta fonamentalment en l’infrafinançament, la infrainversió i el deute”. En aquest sentit, Puig considera necessari buscar tant solucions transitòries com unes altres de caràcter estructural.

Entre altres qüestions, Puig exigirà a Sánchez que els Pressupostos Generals de l’Estat de 2019 incloguen, “com a mínim”, un 10% de les inversions per al País Valencià, d’acord amb el seu pes demogràfic a l’Estat.

A més, pel que fa al deute autonòmic, xifrat en 46.000 milions d’euros, Puig reclamarà una resposta des de l’Estat, ja que, com ha remarcat, “una part fonamental” té el seu origen en l’infrafinançament.

Per això, el president demanarà solucions perquè el País Valencià puga eixir als mercats i tindre en funcionament “un autogovern normal”, que en aquestos moments, ha comentat Puig, es troba “llastrat per l’infrafinançament i la mala gestió dels governs anteriors”.

Comparteix

Icona de pantalla completa