Diari La Veu del País Valencià
El PSPV tampoc no anirà a la manifestació vespertina del 9 d’Octubre

El secretari general d’UGT PV, Ismael Sáez, ha explicat aquest dimecres que el sindicat enguany no se sumarà a la manifestació vespertina del 9 d’Octubre perquè defensa participar només en els actes institucionals i “deixar-se d’un altre tipus d’actes que pogueren ser qualificats, no sé si amb justícia o no, de sectaris” per a “no provocar una falta d’unitat del poble valencià”. L’absència del sindicat no serà l’única, ja que el PSPV, segons recull EFE, tampoc no assistirà a l’acte convocat per la Comissió 9 d’Octubre.

Sáez, abans d’intervindre en l’obertura de l’Escola Societat i Treball d’UGT-PV 2018, ha aclarit que amb aquesta decisió UGT-PV “no volia obrir cap debat sinó més aviat tancar-lo o ni tan sols això”. En aquest sentit, ha mantingut que el govern “representa la unitat dels valencians, la defensa de la seua cultura i de la seua llengua de manera suficient”.

Per això consideren que els actes de la vesprada “tenien una raó de ser en el seu moment que al nostre judici hui, amb l’actual composició parlamentària i del Govern de la Generalitat, manca de sentit” i “estan provocant justament el contrari, una falta d’unitat del poble valencià que creiem que és imprescindible”. Segons el PSPV-PSOE, la seua assistència a aquesta convocatòria tenia sentit quan els partits d’esquerres quedaven exclosos de la processó cívica però ara que aquestes formacions participen en la processó “no té sentit assistir també a la manifestació vespertina”, expliquen els socialistes, tal com recull EFE. En aquest sentit, cal recordar que el PSPV ja no va participar l’any passat. “El PSPV no sempre està, però està d’acord amb el manifest. No ens consta cap moviment del partit de no donar-li suport”, ha dit Ferran García, de CCOO-PV, la qual cosa el secretari d’Acció Cultural, Toni Gisbert, ha afegit que aquest partit forma part de la Comissió “des de fa anys” encara que en alguns “no ha estat”.

Sobre aquest tema, el líder sindical ha recordat que en la Comissió del 9 d’Octubre ja van defensar que “calia sumar-se als actes que convocava la Generalitat i l’Ajuntament i deixar-se d’un altre tipus d’actes que pogueren ser qualificats, no sé si amb justícia o no, de sectaris”. “I és el que hem fet, res més, és buscar el 9 d’Octubre com un dia de festa i d’unitat dels valencians fent el seguiment dels actes institucionals que tant l’Ajuntament com la Generalitat convoquen”, ha postil·lat.

UGT-PV va prendre la decisió d’esborrar-se de la convocatòria després que la Comissió del 9 d’Octubre analitzara els pros i contres d’integrar-se en la marxa cívica que té lloc durant el matí. Aleshores, la central sindical va acordar “per majoria absoluta” participar en la marxa. Segons va detallar UGT-PV en un comunicat, posteriorment, el passat 20 de setembre, en una reunió al que els representants d’UGT-PV no van poder assistir, la Comissió “va canviar el criteri i es va tornar a la manifestació de la vesprada”, una decisió que des de la central respecten però no comparteixen.

El sindicat argumenta que la decisió es basa en el fet que durant els 20 anys de govern del PPCV, les organitzacions socials, culturals, polítiques i sindicals d’esquerra “van ser expulsades de la processó cívica”. Llavors, UGT-PV veia en la manifestació vespertina el “punt de trobada on reivindicar aquells temes que ens preocupaven de l’actualitat valenciana”. “Un espai on evidenciar la defensa de les nostres senyes d’identitat basades en dos pilars bàsics: la defensa de la cultura i la de la nostra llengua”. Sota aquest prisma, UGT-PV ha participat durant tots aquests anys en aquesta manifestació i en “moltes altres mobilitzacions en defensa de la nostra identitat”, recorden.

Però, des de l’arribada del Botànic en 2015, “s’ha retornat a les entitats d’esquerres el dret a participar en la processó cívica per a expressar el compromís amb el poble valencià”, per la qual cosa la central considera que la manifestació de la vesprada “és un acte al qual acudir, si es considera, de manera personal, però no com a entitat” en recobrar el seu “espai públic” en els actes del matí.

Nacionalistes, “no independentistes”

Des d’UGT-PV creuen que “la manifestació s’involucrarà en conflictes d’altres territoris”, que entenen que “tenen altres àmbits per a ser plantejats”. En aquest sentit, el sindicat afirma que en UGT-PV “hi ha persones de totes les idees, ètnies, religions i partits; és constitucionalista i som nacionalistes en la defensa de la nostra terra, cultura i llengua, però no som independentistes”, subratllen, per a definir-se com a “organització internacionalista que busca trencar les barreres i les fronteres per a donar solucions globals als problemes del XXI”.

Per tot això, entenen que la manifestació convocada per la Comissió 9 d’Octubre si es planteja amb aquestos arguments es podrien “donar raons a l’extrema dreta per a carregar contra les nostres organitzacions”. “D’ací, la coherència d’aquesta organització sindical, que enguany compleix 130 anys i que és corresponsable directa de totes les conquestes socials de les quals gaudeix la societat valenciana actual i de totes les reivindicacions que des de la mateixa es plantegen”, manifesten des d’UGT-PV.

Comparteix

Icona de pantalla completa