Diari La Veu del País Valencià
La Comissió 9 d’Octubre crida a manifestar-se pel país i per les llibertats

Els representants de les entitats, sindicats i partits que formem part de la Comissió 9 d’Octubre han presentat aquest dimecres la convocatòria de la manifestació que eixirà el dia 9 a les 18.30h de la plaça de Sant Agustí.

En una roda de premsa a l’edifici Octubre, on no ha comparegut cap representant del PSPV –pendent de signar el manifest unitari– ni d’UGT –que ja ha anunciat que no s’hi sumarà enguany–, la resta de partits, sindicats i entitats d’esquerres han manifestat la voluntat de continuar celebrant una marxa que es convoca cada 9 d’Octubre des de fa dècades.

Tot i les reticències inicials d’alguns dels convocants una vegada l’esquerra governa al País Valencià i després de les agressions ultres de l’any passat, la manifestació s’ha convocat com cada any. La diferència, però, de l’edició d’enguany és l’allau de convocatòries, la majoria d’extrema dreta, que poden condicionar la marxa tradicional, sobretot després de les agressions ultres de l’any passat.

Més enllà de les vicissituds organitzatives i de seguretat, la Comissió ha fet un balanç del context polític valencià i espanyol “valorat positivament” pel seu portaveu Toni Gisbert. Al País Valencià, “els tres anys de canvi social i polític han significat la fi de governs marcats per la corrupció i l’impuls de la millora del benestar social, la honestedat i la transparència en les polítiques públiques i mesures favorables a la igualtat lingüística”, ha explicat el també coordinador d’ACPV.

La Comissió, però, també ha remarcat que continue pendent “l’execució de compromisos dels partits que van suscriure l’Acord del Botànic, particularment la fi de la censura de TV3 (que vol dir senzillament l’execució d’un acord de reciprocitat aprovat per unanimitat per les Corts Valencianes) i la inclusió de la competència lingüística com a condició per a l’accés a la funció pública per a posar fi a la discriminació per raó de llengua”.

En referència al context espanyol, la Comissió ha valorat positivament la moció de censura que “va permetre posar fi a un govern esgotat, tacat de corrupció i responsable de polítiques antisocials i antivalencianes però entén que cal que l’actual govern del president Sánchez comence a passar de les paraules als fets”.

Els membres convocants de la manifestació (ACPV, Escola Valenciana, Compromís, Podem, EUPV, ERPV, CCOO i Intersindical, entre d’altres) han reclamat el “disseny d’un nou model de finançament just per al poble valencià, la derogació de la llei mordassa i la fi de la presó preventiva de líders socials i polítics catalans”.

La Comissió “crida el poble valencià a celebrar de forma festiva la diada del 9 d’Octubre i, al mateix temps, a mantindre les reivindicacions de les necessitats” dels valencians. “Perquè hem avançat molt els últims anys, perquè encara hem de guanyar llibertats i fer país”, ha expressat en el manifest que es llegirà al final de la marxa.

Comparteix

Icona de pantalla completa