Diari La Veu del País Valencià
El Jardí Botànic de València reivindica els sabers de les dones per a abordar els reptes mediambientals

El Jardí Botànic de la Universitat de València acull a partir d’aquest dimecres i fins al diumenge 28 d’octubre el cicle ‘Igualtat i medi ambient. Una visió pedagògica’, unes jornades que “reivindiquen els sabers de les dones per a enfrontar els reptes mediambientals”. Així ho descriuen des de l’organització, que concreta que “el cicle pretén abordar la pràctica pedagògica sobre els reptes mediambientals aportant els coneixements i experiències de les dones i provocant la reflexió i acció cap a models de progrés sostenible”. Per això, comptaran amb la participació de les expertes i activistes Carmen Castro, Yolanda Domínguez i Yayo Herrero.

Aquest dimecres a les 19.00h té lloc la primera conferència del cicle, a càrrec de l’experta en economia feminista Carmen Castro. Castro és doctora en Economia especialitzada en Polítiques Europees de Gènere, està implicada des de fa més de 30 anys en plataformes pel canvi de model de societat i és col·laboradora activa en la posada en marxa de la Càtedra d’Economia Feminista de la Universitat de València. “La necessitat de repensar l’assignació de recursos atenent als processos que sostenen la vida i els ecosistemes i cap a quin model de societat ens adrecem seran punts clau de la seua intervenció”, avança l’organització.

La següent proposta arribarà amb l’artista visual i activista Yolanda Domínguez, que impartirà una xarrada el dimecres 10 d’octubre i un taller el dijous 11 sobre la imatge de la dona en l’espai urbà.

L’experta en ecologia social i activista ecofeminista Yayo Herrero parlarà el dimecres 17 d’octubre sobre sostenibilitat i cures, així com sobre les vies per a revertir “la guerra contra la vida”. A més, el 24 d’octubre tindrà lloc un col·loqui amb experiències en clau de gènere i medi ambient on participaran Lucy Polo (Associació Por Ti Mujer); Catalina Iriarte i Silvia Oto (ONGD Infàncies i dones del món), i Patricia Díaz (Micològic-València).

Per a tancar el cicle, el diumenge 28 d’octubre el Botànic acollirà una jornada de portes obertes amb activitats per a tota la família. A partir de les 10.00h tindrà lloc el taller ‘El Jardí dels contes igualitaris’. Mitjançant la dramatització de relats infantils, es convidarà els grups participant a replantejar-se els rols del gènere, amb l’objectiu de fomentar la igualtat d’oportunitats entre els xiquets i les xiquetes. Al migdia, serà el torn de l’obra de titelles Els detectius del medi ambient, una proposta per a fer gaudir i aprendre a tots els públics.

Segons explica la comissaria del cicle, Nubia Forero, la problemàtica ambiental “necessita de manera urgent tindre en compte la contribució de les experiències i sabers de les dones per a enfortir un compromís de desenvolupament humà i sostenible del planeta, que represente els homes i les dones”.

El cicle ‘Igualtat i medi ambient’ té com a objectius provocar la reflexió des de la perspectiva de gènere; analitzar la relació entre els homes, les dones i la natura, en relació amb la distribució equitativa dels recursos naturals, i abordar la pràctica pedagògica sobre els reptes mediambientals. Per a fer-ho possible, “cal incorporar la producció de coneixement de les dones relacionada amb l’accés, ús i aprofitament dels recursos naturals i els seus efectes en el canvi climàtic; la repartició i producció alimentària; la feminització de la pobresa, i els grans moviments migratoris”, conclouen des del Jardí.

Les activitats del cicle estan obertes a tot el públic, amb entrada lliure fins a completar l’aforament. Només caldrà inscriure’s en el taller ‘La imatge de la dona a la ciutat’.

Comparteix

Icona de pantalla completa