Diari La Veu del País Valencià
Valenciaport genera 39.000 llocs de treball i un benefici de 2.500 milions

Els ports dependents de l’Autoritat Portuària de València (València, Sagunt i Gandia) generen un impacte econòmic de 2.500 milions (el 2,39% del PIB del País Valencià) i creen prop de 39.000 llocs de treball, el 2,09% de les ocupacions del territori. Així es desprén de l’estudi ‘Impacte Econòmic dels ports de l’Autoritat Portuària de València en 2016’, que ha sigut presentat aquest dijous per part del president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, en un acte que ha presidit el president de la Generalitat, Ximo Puig.

El treball, elaborat pel Departament d’Economia i Ciències Socials a través del Grup de Recerca d’Economia Internacional i Desenvolupament de la Universitat Politècnica de València (UPV), té per objectiu quantificar l’impacte econòmic associat a l’activitat comercial de Valenciaport. L’estudi conclou també que l’activitat generada per aquestos ports fa possible que es distribuïsquen 1.243 milions a l’any en salaris, el 2,62% de les rendes salarials valencianes, i que es generen uns beneficis empresarials de 1.076 milions, el 2,15% del total autonòmic.

Per sectors econòmics, destaca l’impacte en el sector del transport i comunicacions, amb 649 milions; l’immobiliari i serveis a empreses, amb 325 milions, i altres sectors públics, amb 219 milions. Pel que fa a l’impacte en l’ocupació, l’estudi estableix que les empreses relacionades amb Valenciaport han generat 38.866 ocupacions, especialment en les dedicades al transport i les comunicacions, amb al voltant de 10.700 ocupacions. L’activitat generada pels ports de València, Sagunt i Gandia fa possible a més que es distribuïsquen 1.243 milions a l’any en salaris, un 2,62% de les rendes salarials del País Valencià, la qual cosa significa, segons Martínez, que els salaris en aquest àmbit són superiors a la mitjana autonòmica.

Les empreses relacionades amb l’activitat portuària van obtindre uns beneficis empresarials de 1.076 milions en 2016, el 2,15% del total autonòmic, la qual cosa significa que per cada euro de benefici empresarial originat inicialment per Valenciaport, les empreses que treballen de manera directa o indirecta per als ports de l’APV van generar dos euros més. L’estudi també conclou que les arques públiques van ingressar en 2016 un total de 181 milions per les activitats econòmiques vinculades a Valenciaport, dels quals 99 milions són generats de manera directa, 25 milions de manera indirecta i 69 milions de forma induïda.

Aurelio Martínez ha defensat la importància que té el port de València per a l’economia del País Valencià i, encara que ha reconegut que aquest tipus d’infraestructures genera impactes negatius, ha assegurat que també té un impacte positiu. El president de l’APV ha assegurat que el port viu un “moment decisiu” per a situar-se entre els tres primers ports d’Europa i ha reclamat un esforç en el desenvolupament d’infraestructures perquè el País Valencià “no perda aquesta oportunitat”.

El president de la Generalitat ha assenyalat que aquestes dades són la constatació de la importància que té el Port de València i ha assegurat que el Consell col·laborarà amb l’APV en qüestions com la reivindicació del Corredor Mediterrani i els que uneixen València amb l’Atlàntic i el Cantàbric o la búsqueda de la millor solució possible per a l’accés nord de la ciutat.

Comparteix

Icona de pantalla completa