Diari La Veu del País Valencià
Puig defensa el paper del País Valencià com a mitjancer entre qui vol separatisme i qui vol recentralització

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha fet aquest dimarts al matí una clara defensa per l’autogovern del poble valencià. “Si en 1982 els valencians ens vam guanyar per dret l’autogovern, ara és el moment de fer-lo més autogovern, d’obrir pas a una agenda pròpia”, ha indicat en el seu discurs durant l’acte institucional del 9 d’Octubre, no sense remarcar, també, que “el 9 d’Octubre és un dia per a reivindicar “l’Espanya diversa, que és l’Espanya real”. És a dir, “reivindicar l’autonomia valenciana i el conjunt de les autonomies”.

Puig ha assegurat que “els nostres furs són l’Estatut i els nostres drets, la Constitució”. No obstant això, “cap avanç social ni cap dret aconseguit en el seu moment ho és per sempre. Els pobles avancen o retrocedeixen, mai es queden aturats. Quedar-se aturats, quan tot canvia al món, es retrocedir”, ha manifestat, i ha afegit que “la passivitat o el bloqueig és retrocedir”.

El president de la Generalitat ha fet aquestes afirmacions “des de la consciència que cal fugir de l’identitarisme”, però també conscient que “la recepta no és la recentralització, sinó l’aprofundiment federal.” Puig també ha aprofitat aquest moment per a fer menció a Catalunya, indicant que “quan les institucions catalanes s’han alçat de la taula és més necessària que mai la veu valenciana per a liderar la defensa de les autonomies”. “Ni separatisme ni recentralització”, ha sigut el seu missatge a l’estat espanyol.

“Avançar en un futur compartit”

Puig ha afirmat que “la societat valenciana ha deixat una etapa enrere i n’ha encetat una altra” i ha recordat que “hui, 9 d’Octubre, se celebren 780 anys de la data del naixement com a poble i 600 anys de Generalitat”. A més, “celebrem la voluntat democràtica d’avançar junts en un futur compartit”, ha dit. Citant Paco Muñoz, ha dit que fa anys preguntava: “Què vos passa valencians?” i ha assegurat que “la seua resposta d’ahir val per a hui”: “Volem viure sense perdre identitat, sumant identitats”.

Al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, li ha agraït ser “el primer president que assisteix a un dia tan especial per als valencians i les valencianes” i ha aprofitat l’ocasió per a demanar “un finançament just, inversions equitatives i lleialtat institucional. En definitiva, igualtat entre persones i singularitat entre els territoris”.

Un discurs en clau feminista i migratòria

El discurs del president valencià ha tingut un marcat caràcter feminista i migratori. Així, ha recordat en diverses ocasions “les paraules de Carmen [Alborch]”, una de les premiades i “la primera en tants àmbits”, segons ha indicat Puig. El president, a més, ha volgut traslladar a totes les persones premiades amb les Distincions de la Generalitat “el sentit agraïment del poble valencià per tot allò que han fet en favor de la Comunitat Valenciana”. “Gràcies pel vostre esforç i el vostre impuls”, els ha dit. Puig també ha manifestat que “aquest 9 d’Octubre vol ser un nou 8 de març”. El president també ha posat èmfasi en la necessitat de “protegir la democràcia del populisme conservador i tancar la porta al racisme i la xenofòbia”. “Tenim el deure ètic de fer allò que vam fer amb l’Aquarius”, ha recordat.

Comparteix

Icona de pantalla completa