Diari La Veu del País Valencià
Ribó, sobre el 9 d’Octubre: L’extrema dreta violenta ha fracassat estrepitosament

Les manifestacions convocades per col·lectius ultres i partits d’extrema dreta aquest dimarts a València així com les amenaces i provocacions dels radicals durant la processó cívica han suposat “fracàs estrepitós”, ha afirmat aquest dimecres l’acalde de València, Joan Ribó.

Els actes i celebracions al voltant del passat 9 d’Octubre es van poder desenvolupar sense registrar-se les agressions físiques que es van viure en 2017. Això no obstant, la diada no va estar absenta d’insults, incitacions a l’odi, enaltiment de símbols feixistes, escridassades i intents de boicotejar la manifestació vespertina convocada per la Comissió 9 d’Octubre. Pel que fa a la processó cívica, on van participar en el seguici partits d’ultradreta que van lluir banderes amb l’àguila de sant Joan Evangelista i crits d’enaltiment del franquisme, Ribó ha indicat que el transcurs d’aquesta va ser “molt més cívica que altres anys” i, en relació amb les convocatòries vespertines –cal recordar que la policia va haver d’arraconar simpatitzants d’España 2000 i Alianza Nacional a la plaça Sant Agustí per a blindar la zona–, ha assenyalat que “les agressions van disminuir”.

Al remat, la jornada va suposar un “triomf de la llibertat d’expressió” durant una diada festiva que es va imposar als intents dels radicals de torpedejar els actes. Tot plegat, l’alcalde de València ha qualificat aquestes accions dels radicals com “un fracàs estrepitós de l’extrema dreta violenta”. Durant la vesprada d’aquest dimarts, 15.000 persones van participar en la manifestació convocada per la Comissió 9 d’Octubre, donant així una resposta de denúncia cap a les agressions patides en 2017 i a les amenaces registrades aquest 2018.

Joan Ribó, qui ha visitat aquest dimecres les obres del Jardí de l’IVAM, ha traslladat el seu agraïment al delegat del govern espanyol, Juan Carlos Fulgencio, pel dispositiu policial per a “respectar el dret a manifestació”, ja que, en un primer moment, s’hi van autoritzar fins a huit marxes.

Comparteix

Icona de pantalla completa