Diari La Veu del País Valencià
La periodista Núria Cadenes denuncia no haver sigut atesa a un centre de salut per parlar en valencià

La periodista i escriptora Núria Cadenes ha sigut víctima d’un nou cas de discriminació lingüística a la sanitat pública valenciana; en aquesta ocasió, ha ocorregut a Torrent aquest matí. Segons denuncia ella mateixa en el seu perfil de Twitter, tenia concertada aquest dimarts una cita en un centre de salut però, pel que explica, parlar en valencià ha sigut un problema per al normal desenvolupament de la consulta.

Segons el seu testimoni, que acompanya d’una foto de l’informe mèdic, la metgessa “s’ha negat a atendre una cita concertada” perquè Cadenes “habla en valenciano“. La periodista i escriptora ha avançat en el seu missatge que interposarà una denúncia davant la Conselleria de Sanitat.

El director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano, ha respost la piulada de Cadenes oferint els serveis de l’Oficina de Drets Lingüístics dependent de la Generalitat. De fet, preguntada per Diari La Veu, la periodista confirma que està posant la queixa en aquesta oficina. “Està bé saber que existeix”, afegeix.

L’afectada conta que “no he estat atesa en la sanitat pública per la incompetència del professional”. “He dit bon dia i no he pogut dir res més perquè s’ha negat a atendre’m, ha dit que no entenia el valencià”, afegeix Cadenes. La periodista explica que “la metgessa m’ha dit que a mi m’interessava que m’entenguera, i que ella no m’entenia”.

Cadenes, que tenia una cita concertada, no serà atesa fins d’ací a 3 mesos i mig. En eixa ocasió, “per algú que parle valencià, per algú competent”, explica. A més, remarca que la professional ha posat de manifest que “és una incompetent”. “És greu, perquè jo tinc el dret i ella l’obligació de respectar els meus drets com a ciutadana”, sentencia.

Altres denúncies

El de Cadenes no és un cas aïllat. Són moltes les denúncies d’usuaris de la sanitat pública valenciana que asseguren haver sigut discriminats per parlar en valencià. De fet, fa tan sols unes setmanes, una parella va denunciar que una ginecòloga del centre de salut Joan Llorenç de València es va negar a atendre’ls per parlar en valencià. “El paciente se niega a hablar en castellano“, va reflectir la doctora en l’informe. Els denunciants han portat el cas al Síndic de Greuges.

Aquest no és el primer cas de discriminació lingüística registrat a la sanitat valenciana. El passat 2017 es van produir, almenys, altres dos casos. El primer d’ells, denunciat per una veïna del barri de Benimaclet, a València, que va tractar de demanar una cita en valencià al seu centre de salut. Segons el seu relat, quan estava donant el número de la seua targeta sanitària, l’administrativa li va etzibar en un to poc amistós: “Me los vas a dar en castellano“.

En un altre cas, la discriminació lingüística va quedar acreditada fins i tot per la mateixa Conselleria de Sanitat. L’Administració va sancionar en juny de 2017 una infermera que treballava al centre de salut de Castelló de la Ribera (la Ribera Alta) després de rebre la queixa d’una pacient que denunciava que una infermera l’havia “increpat” per parlar en valencià. La treballadora del centre de salut va ser sancionada amb una suspensió de sou i feina durant cinc dies.

Comparteix

Icona de pantalla completa