Diari La Veu del País Valencià
Les pluges no donen treva a la demarcació de Castelló

El temporal que afecta el País Valencià des de dijous va donar una treva durant la matinada de divendres a bona part del territori, però les pluges es van acarnissar amb el nord de la demarcació de Castelló, que va patir per la vesprada les conseqüències de la gota freda amb registres de precipitacions històrics, estudiants sense classe –a cap població, excepte a Sucaina i Vilafermosa (l’Alt Millars)–, carreteres tallades i importants crescudes dels rius.

La localitat de Vinaròs va registrar aquest divendres, fins a les 19.00h, un total de 286,3 litres per metre quadrat, dels quals 159,2 es van acumular en només una hora. Provisionalment, es tracta del valor més alt registrat a l’estat espanyol en una hora. Davant l’excepcionalitat de les dades, l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) els revisarà per a donar-los per vàlids, segons informa en el seu compte de Twitter.

El valor més alt de precipitació en una hora en la xarxa d’Aemet es va registrar el 31 de març de 2002 a Santa Cruz de Tenerife, amb 129,9 litres per metre quadrat. En la xarxa SAIH del Xúquer, a l’estació de Sueca (la Ribera Baixa) es van registrar 144,4 litres en una hora el 23 de setembre de 2008.

Previsió per a dissabte

El litoral de la demarcació d’Alacant i el litoral sud de la demarcació de València estan aquest dissabte en alerta groga per pluges fins a les 12.00h, mentre que el nord de la demarcació de Castelló estarà en alerta taronja, segons l’última actualització de l’Aemet. Diumenge es preveu que ja no hi haja cap avís actiu al territori.

Benlloc, incomunicat durant dues hores

A les comarques del nord, les pluges de la vesprada de divendres van afectar les localitats de Peníscola, Benicarló, Vinaròs, Alcossebre, Alcalà de Xivert (el Baix Maestrat) i Cabanes (la Plana Alta) i van causar el tall de nombrosos vials en la zona i la intervenció del Consorci de Bombers en el rescat de huit persones atrapades en tres cotxes. Benlloc, a la Plana Alta, va acumular 260 litres per metre quadrat i va quedar fins i tot incomunicat durant dues hores per la crescuda d’una rambla.

En tota eixa zona es van patir talls de carreteres, inundacions de plantes baixes i camps, i nombroses intervencions dels bombers per a rescatar conductors de vehicles atrapats per corrents d’aigua, sense que hi haja constància de danys personals.

Les comarques més afectades pel temporal de pluges d’aquestos dies han sigut l’Horta Nord, l’Horta Sud, la ciutat de València, el Camp de Morvedre, la Plana Baixa, la Plana Alta i el Baix Maestrat.

Incidències en carreteres i vies

Els ajuntaments de les comarques afectades van demanar de nou a la ciutadania que no circulara amb els vehicles i estiguera a casa, a més de tindre especial cura en les zones pròximes a barrancs. La Delegació del govern espanyol també va emetre un avís demanant als veïns de la demarcació de Castelló que no agafaren els seus vehicles si no era estrictament necessari. A més, va decidir desviar el trànsit a l’AP-7 de manera gratuïta entre Torreblanca (la Plana Alta) i l’Hospitalet de l’Infant (el Baix Camp, a la demarcació de Tarragona) per a facilitar la circulació en la zona nord de la demarcació de Castelló, ja que temporal va obligar a tallar diversos trams de l’antiga N-340 i la N-232, així com la CV-15.

A més, aquest divendres a la vesprada la circulació ferroviària en la línia Castelló-Tarragona es va veure interrompuda al seu pas per l’estació de Vinaròs a causa de les condicions meteorològiques en aquesta zona. Adif va establir un pla alternatiu de transport: en autobús entre Castelló-l’Aldea i en tren entre València i Castelló i entre l’Aldea i Tarragona.

Tornar a la normalitat

El temporal de pluges va obligar aquest divendres a tancar parcialment el port de Castelló, mentre que el de València va treballar “amb normalitat” i durant el matí no va registrar retencions en les entrades, segons van informar tots dos recintes portuaris a través dels seus comptes de Twitter.

Les instal·lacions portuàries de Castelló, a les 9.50h i atenent a la informació del Pràctic de guàrdia i als criteris de seguretat de Capitania Marítima, van procedir a establir la condició Bravo, és a dir, que va parar parcialment la seua activitat. De fet, aquest dijous el recinte ja va haver de parar tota la seua activitat com a conseqüència de la gota freda. Així, a les 16.30h es va declarar la condició ‘Charlie’, que suposava tancar totalment les instal·lacions.

Normalitat també a la planta de Ford Almussafes, que va reprendre la producció en el torn del matí, a les 6.00h d’aquest divendres, després que dijous es decidira suspendre el torn de nit, en què treballen vora 1.200 persones, per les intenses pluges registrades.

El torn suspés es recuperarà la nit del 30 d’octubre, una setmana en què ja no hi haurà més producció de vehicles perquè s’ha declarat com a dia de no producció el 31, l’1 és festiu i el 2, jornada de vacances.

Mesures per a ajudar els ajuntaments

El Consell adoptarà mesures per a ajudar els ajuntaments que s’hagen vist afectats per les últimes pluges, així com aquells sectors econòmics que hagen pogut resultar danyats, com ara l’agrícola, segons va anunciar aquest divendres el president de la Generalitat, Ximo Puig, durant una reunió en l’Ajuntament de Benicarló amb responsables del dispositiu preparat per a l’emergència. Puig va garantir que la Generalitat donarà resposta immediata a través dels acords que siguen necessaris i mitjançant els mecanismes que resulten més eficaços.

El president va destacar que, una vegada més, “ha funcionat la bona coordinació” i va agrair la tasca “als cossos policials, d’emergències, alcaldes i alcaldesses i personal de la Generalitat que s’han encarregat de coordinar les actuacions”.

Comparteix

Icona de pantalla completa