Diari La Veu del País Valencià
El pla d’Economia que impedeix projectes com Intu Mediterrani estarà enllestit el 26 d’abril

El Pla d’Acció Territorial Sectorial del Comerç de la Comunitat Valenciana (Patsecova) estarà aprovat definitivament el 26 d’abril. Almenys això és el que s’espera des de la direcció general de Comerç, segons ha explicat aquest divendres el seu titular, Natxo Costa, als mitjans de comunicació.

Costa ha presentat el nou document normatiu del Patsecova, que recull les al·legacions fetes pels diferents ajuntaments, conselleries i entitats al pla inicial. Si es compleix el calendari previst per Comerç, i segons ha explicat Costa, l’ajuntament de Paterna no tindrà temps de deixar enllestit el projecte urbanístic municipal per a Intu Mediterrani i el macrocentre comercial haurà d’adaptar-se al Patsecova.

L’article 7.4 de la nova normativa especifica que tots els plans urbanístics en procés hauran d’adaptar-se al Patsecova excepte si han aconseguit el document acreditatiu de l’estudi ambiental i territorial estratègic o la resolució de l’informe mediambiental en el moment d’entrada en vigor del pla. Aquest és el primer impediment per a Intu Mediterrani, ja que Costa considera que és molt improbable que a l’ajuntament li done temps a tindre-ho acabat abans del 26 d’abril.

L’altre impediment a què haurà de fer front el macrocentre comercial és que la normativa especifica un màxim de 120.000 metres de superfície mercant als centres comercials. La versió reduïda que Intu Mediterrani va presentar del projecte en juliol va ser de més de 700.000 metres quadrats. Malgrat que tot l’espai no estarà destinat a comerços, des de la direcció general de Comerç es considera que el projecte presentat per Intu sí que superaria la superfície mercant llogable per a botigues que estableix la nova norma.

Tràmits i calendari

Segons ha explicat Costa, dilluns s’obrirà un nou procés d’exposició pública que durarà fins al 19 de novembre. En aquest període es podran tornar a presentar al·legacions, que seran acceptades o no i incloses al text amb la major rapidesa possible. Una vegada fet, serà el torn que la Conselleria de Medi Ambient done el vistiplau. Aquest és l’únic tràmit que realment pot retardar el projecte, ja que legalment el departament d’Elena Cebrián té fins a 6 mesos per a tramitar l’informe ambiental.

Tot i això, Costa ha explicat que el Patsecova no està qualificat com a projecte de tramitació urgent, però sí prioritari; per tant, considera que Medi Ambient no es retardarà molt. Una vegada obtingut el vistiplau ambiental, després de Nadal es tramitarà el decret per procediment ordinari –sol durar 4 mesos– i a final d’abril el Patsecova serà una realitat.

Entre tant, el projecte haurà de passar pel Comité Juridic Consultiu, que pot posar algun impediment concret però Comerç tampoc no creu que això puga retardar el Patsecova, que entrarà en vigor al dia següent de ser publicat al DOGV. Natxo Costa ha insistit que el projecte no s’ha fet amb l’objectiu de tombar cap iniciativa concreta i que és per això i per la complexitat d’incloure les al·legacions presentades que s’ha retardat tant la seua aprovació. De fet, el director general ha assegurat que el procés està sent molt rigorós per a evitar que un tribunal puga tombar el Patsecova per qüestions formals.

Al·legacions

Natxo Costa ha explicat que les al·legacions presentades i aprovades “no modifiquen substancialment” el projecte, tot i que sí que han “millorat” la seua redacció. Un dels aspectes fonamentals que ha inclòs la nova redacció és que els “instruments d’ordenació urbanística hauran d’adaptar-se, en allò que els afecte, al pla d’acció territorial en el termini màxim de 8 anys des de la seua aprovació”. “El Patsecova és retroactiu en la mesura del possible”, ha explicat el director general, que ha apuntat que el decret serà revisable cada 10 anys.

Comparteix

Icona de pantalla completa