Diari La Veu del País Valencià
Els hospitals valencians detecten cada any quatre mil casos nous de càncer de mama

Cada any es detecten quatre mil casos de càncer de mama al País Valencià dels 27.000 a nivell nacional, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut, que celebra aquest divendres, 19 d’octubre, el dia del càncer de mama. Segons un comunicat de l’Institut d’Investigació Sanitària Incliva, en els últims anys s’han incrementat en un 30 per cent els casos de càncer de mama i, encara que un 15% dels detectats són d’origen desconegut i és més fàcil abordar-los, la majoria es detecten en les primeres fases i poden curar-se –huit de cada deu dones el supera als cinc anys de ser diagnosticada–.

El grup d’Investigació en Biologia en càncer de mama de l’Incliva, coordinat per l’oncòloga Ana Lluch, estudia des de fa anys quines són les causes biològiques del càncer de mama per a poder afrontar els casos més complicats i identificar als pacients amb majors risc de patir la malaltia. Un altre dels objectius és estendre a un major nombre de població la medicina personalitzada i de precisió amb tractaments menys agressius, menys tòxics i més eficaços, i adaptats a cada pacient i a cada tumor.

L’últim informe de l’Associació Espanyola Contra el Càncer ha revelat que representa un terç de tots els càncers femenins i constitueix la primera causa de mortalitat per qualsevol malaltia oncològica entre les dones espanyoles. Actualment, el percentatge d’efectivitat en els tractaments del càncer de mama és alt, sent una de les patologies en la qual s’ha avançat més: fa uns 30 anys posseíem un 60 % d’èxit i, actualment, es curen al voltant del 85% dels casos diagnosticats.

Encara que el càncer de mama pot manifestar-se a qualsevol edat i la seua prevalença segueix sent major en dones menopàusiques, existeix un percentatge cada vegada més alt de diagnòstic en menors de 40 anys (al voltant d’un 10% dels casos i majoritàriament en dones amb antecedents familiars). L’Incliva col·labora amb diverses iniciatives solidàries per a recaptar fons que ens ajuden a finançar diferents projectes, un d’ells, dirigit per Gloria Ribas, dedicat al càncer de mama en dones menors de 35 anys i un altre, coordinat per Pilar Eroles, té com a objectiu l’estudi biològic del càncer de mama Triple Negatiu, molt agressiu i habitual en els casos de menors de 40 anys.

L’institut compta amb una unitat d’assajos clínics fase I, referent internacional que col·labora amb els principals hospitals i companyies farmacèutiques del món i en ella es prova l’eficàcia d’un medicament per primera vegada en humans. És una de les tres que existeixen en Espanya junt amb les de l’hospital Virgen de las Nieves de Sevilla i Vall d’Hebron de Barcelona.

Campanyes contra el càncer de mama

La detecció precoç és un element fonamental per a poder tractar el càncer de mama en les seues primeres fases. Per a conscienciar sobre la importància de l’autoexploració i de les revisions i mamografies periòdiques, en 2014 es va llançar la campanya “I Touch Myself Project”, en la qual participen rostres anònims i coneguts, com l’actriu Olivia Newton-John.

Amb motiu del dia de càncer de mama 2018, el Grup Espanyol d’Investigació en Càncer de Mama (GEICAM) ha llançat la campanya “AyúdameaInvestigar per a fomentar la participació de les pacients que han patit càncer de mama en assajos clínics, una cosa essencial per conéixer més la malaltia i per a poder desenvolupar nous tractaments.

Comparteix

Icona de pantalla completa