Diari La Veu del País Valencià
El bus de la llengua arriba a Benissa aquest dilluns

El bus de la llengua, el vehicle per al foment del valencià ‘noliejat’ per la Direcció General de Política Lingüística, arribarà a Benissa (la Marina Alta) aquest dilluns, 22 d’octubre, en el marc dels actes commemoratius del 9 d’Octubre organitzats per l’ajuntament. L’autobús forma part de la campanya ‘Sempre teua. La teua llengua’ i té com a objectiu la promoció de l’ús social de la llengua a través de cinc tallers que uneixen l’aspecte didàctic amb el lúdic. D’aquesta manera es basteixen ponts entre les diferents localitats i es connecta el veïnat de totes les comarques.

Malgrat que l’autobús havia d’instal·lar-se ja aquest dissabte al passeig Dolores Piera, l’Ajuntament de Benissa va informar aquest divendres que la visita es posposava a causa de la possibilitat de pluges:

Jocs i concursos per a tothom

El valencià és bona llengua per a jugar i emportar-se premis. Aquest és el gran atractiu que ofereix l’autobús, que al seu interior guarda cinc jocs o concursos: Una de quatre, L’alfaruleta, A la moda, El conte volador i Paraules esteses. L’autobús comptarà amb la presència de dues monitores encarregades de fer els tallers dissenyats per a dinamitzar les visites, tant per a públic en general com per a l’alumnat dels centres educatius de la localitat.

Una de quatre és un concurs per equips sobre geografia, literatura, cultura i llengua del nostre territori i està adreçat a l’alumnat d’ESO, batxillerat i al públic en general. Així, els concursants s’enfronten a preguntes com “Quin és el dolç típic de Xàtiva?”, “Quin és el gentilici de Morella?”, “De qui és el vers ‘No hi havia a València dos amants com nosaltres?”, “On està el Penyagolosa?”, “Quin és l’origen de les festes de la Magdalena?”, “Per què se celebren les fogueres d’Alacant?” o “Com i quan celebrem els valencians l’amor?”.

En L’alfaruleta, un altre concurs per equips, un dau determina una categoria i una ruleta alfabètica, una lletra. Els participants han de trobar, per exemple, noms d’animals que comencen per la lletra b. L’equip que done més respostes en menys temps serà el guanyador.

El tercer, A la moda, és un taller creatiu adreçat a l’alumnat d’ESO, batxillerat i universitat “amb ànima de creadors, dissenyadors, dibuixants i que volen crear la seua pròpia moda”. El taller els dóna l’oportunitat de crear “un eslògan divertit i atractiu” per a animar la gent a comprar en valencià. Aquest missatge, que ha d’apel·lar “sentiments positius”, s’estampa en una samarreta o en una bossa de tela.

El conte volador és un taller creatiu d’escriptura adreçat també a l’alumnat d’ESO, batxillerat i universitat. A partir de l’inici d’un conte, s’ha de redactar la resta de la història, per equips. Per exemple, una vegada redactat el nus, es fa un avió amb el paper i es llança a un altre equip, que haurà d’acabar d’escriure la història ja encetada.

El cinqué taller és el més indicat per als xicotets de casa. Paraules esteses consisteix a retallar lletres i decorar-les. Després, amb aquestes lletres, es construeixen paraules “que apel·len a sentiments positius”. Finalment, amb aquestes paraules es construeixen frases que acaben sent esteses en un cordell.

L’autobús també portarà fins a Benissa materials de la campanya ‘Sempre teua. La teua llengua’ per a repartir samarretes, bosses, xapes i llapis per a tothom que participe en els tallers.

Més de 100 pobles connectats per la llengua

El bus de la llengua va encendre el motor el passat 9 de març, quan es va presentar aquesta campanya per a incentivar l’ús del valencià. L’endemà va fer parada a Castelló de la Plana, coincidint amb les festes de la Magdalena. Un dels propòsits clars des del principi és que aquest vehicle tinga una presència destacada en les principals festes tradicionals valencianes. Per això, després de la Magdalena, va arribar el torn de les Falles, a València, i el de les Fogueres d’Alacant, del 20 al 23 de juny. Els dies 11, 13 i 14 d’agost, el bus de la llengua va fer parada a Elx.

El viatge es pot seguir a la web del projecte (www.sempreteua.gva.es), on també hi figuren les pròximes parades del bus i un quadern de bitàcola. Des que va començar a rodar fins a març de 2019, un any després, el vehicle arribarà a 106 municipis. L’itinerari d’aquest mes va començar a Gandia (la Safor) i Xàbia (la Marina Alta) i, després de parar a Benissa, seguirà cap a Calp (la Marina Alta), Altea (la Marina Baixa) i Benidorm (la Marina Baixa).

Comparteix

Icona de pantalla completa