Diari La Veu del País Valencià
Punset deixarà l’acta d’eurodiputada quan Ciutadans complisca algun dels compromisos electorals

L’eurodiputada Carolina Punset, que va fer pública una carta aquest dissabte en què comunica que abandona Ciutadans (Cs) perquè s’ha convertit en “la marca blanca del PP”, ha dit que l’acta la retornarà quan aquest partit “comence a complir algun dels seus compromisos electorals”.

“Ja no sóc de Ciutadans”, va confirmar Punset en una entrevista al programa Preguntes freqüents de TV3, emesa aquest dissabte a la nit i recollida per Europa Press. Punset va explicar que ara la seua idea és reincorporar-se a la vida civil i deixar la política “excepte si sorgeix alguna cosa molt interessant”. L’acta al Parlament Europeu “la retornaré quan ells comencen a complir algun dels seus compromisos electorals”, va afegir.

Segons va detallar en l’entrevista, li va costar prendre la decisió de donar-se de baixa com a militant, però s’ho estava plantejant des de fa més d’un any com a conseqüència de les “bandades” polítiques que ha vist en el partit, que creu que s’ha anat ‘dretitzant’.

Punset va recordar que, en els seus inicis, Cs va nàixer a Catalunya per a ocupar l’espai del “centre-esquerra no nacionalista”, però després va concórrer a les eleccions europees de 2009 junt amb la formació ultraconservadora Libertas i en els últims anys ha passat de signar un acord de govern amb el Pedro Sánchez a donar suport a la investidura de Mariano Rajoy.

Una deriva “ultraliberal, ultraespanyolista, identitària, masclista i retrògrada”

L’eurodiputada va indicar que havia esperat fins a última hora “un canvi que no s’ha produït” i, mentrestant, havia preferit mantindre un “perfil baix” perquè li semblava “més respectuós” que criticar Cs públicament. Però al final “van aprofundir en eixa deriva absolutament ultraliberal, ultraespanyolista, identitària, masclista i retrògrada en l’àmbit de l’ecologisme”, així que “s’ha acabat”, va afegir Punset, que en l’entrevista va estar acompanyada pel seu marit, el diputat de les Corts i també exmilitant de Cs Alexis Marí.

Punset va ser especialment crítica amb l’ús d’un “nacionalisme espanyol acèrrim” per a “lluitar contra el nacionalisme català” i va expressar el seu rebuig a l’acte de la plataforma España Ciudadana, ple de banderes d’Espanya, en què Marta Sánchez va cantar l’himne.

“No és el Cs al qual jo em vaig afiliar”, va concloure, descrivint-lo com un partit que en els seus començaments reivindicava el “patriotisme civil” en compte de dedicar-se a “confrontar identitats” territorials.

“Asseure’s a escoltar i no criminalitzar”

Punset tampoc fa costat a la postura de Cs a Catalunya d’aplicar l’article 155 de la Constitució i “posar gent en la presó” i va advertir que “polaritzar la situació” o retirar llaços grocs del carrer no resol res. El primer que caldria fer, a parer seu, és “asseure’s a escoltar els adversaris polítics i no criminalitzar qui ho fa”.

En aquest context, l’eurodiputada va defensar la reunió que van tindre recentment ella i Marí a Bèlgica amb l’expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont i que, segons Cs, és el que ha motivat l’obertura d’un expedient d’expulsió per haver usat en el seu desplaçament un cotxe oficial del Parlament Europeu.

Aquesta trobada ha sigut l'”excusa” de Ciutadans per a iniciar l’expedient d’expulsió”, “ha sigut la rebequeria que han tingut arran de la meua visita a TV3” i de “la publicació de la meua carta”, va assegurar Punset, convençuda que “estaven desitjant obrir-lo des de fa molt temps”.

Pel que fa a la reunió amb Puigdemont, l’eurodiputada va dir que sentia “curiositat intel·lectual” per parlar amb ell en primera persona, cosa que no li sembla un “delicte”, i que la cita va ser “cordial”, encara que políticament estan “en les antípodes en tot”. L’oposició de la formació taronja a aquesta trobada és “un exemple més de la falta de democràcia i tolerància”, segons Punset, que també ha denunciat que arran d’aquesta qüestió es va assabentar que el partit tenia accés al seu correu electrònic de l’Eurocambra.

“Si no eres un maleït ‘palmero’, no vas en les llistes”

Punset, que abans de marxar a Brussel·les va ser portaveu de Cs a les Corts, va remarcar que “alguna cosa passa” en aquest partit quan “més de 400 càrrecs públics” l’han abandonat en tot l’Estat.

Així mateix, va indicar que les primàries realment “no existeixen”, ja que “si no eres un maleït ‘palmero’, no vas en les llistes” electorals. També va criticar que Cs està construït “amb els enderrocs del PP” i que prenen les seues decisions basant-se en les enquestes electorals.

Comparteix

Icona de pantalla completa