Diari La Veu del País Valencià
La Policia deté dos presumptes gihadistes a Alaquàs i Cocentaina

Agents de la Policia Nacional han detingut dos presumptes gihadistes en una operació que s’està desenvolupant aquest dimarts a les localitats d’Alaquàs (l’Horta Sud) i de Cocentaina (el Comtat). Segons han informat a Europa Press fonts de la investigació, l’operació segueix oberta. Segons informa la Delegació del govern espanyol, els detinguts són dos homes de nacionalitat siriana, de 55 i 58 anys d’edat, que presumptament han participat en un delicte d’integració en organització terrorista, col·laboració, adoctrinament i enaltiment del terrorisme.

A Alaquàs s’ha acordonat l’avinguda del País Valencià, on s’ha produït una de les detencions, per a efectuar l’escorcoll de l’habitatge del detingut de 55 anys. Els policies escorcollen des de poc després de les 8.30 hores, moment en què s’ha produït la detenció, l’habitatge de l’home sirià detingut a la localitat de l’Horta Sud. Veïns de la zona han explicat a EFE que a eixa hora s’ha vist a agents en l’edifici i un helicòpter sobrevolar la zona. L’escorcoll té lloc amb la presència del detingut i s’espera que siga “llarg” ja que s’està trobant prou material, segons han informat fonts properes a l’operació policial.

Una de les veïnes de l’edifici ha relatat que aquest matí, quan eixia del seu habitatge, ha vist a diversos agents en el primer pis, en el qual resideixen el detingut al costat de la seua dona i els seus fills. Segons ha indicat, la família va arribar a aquest habitatge fa un any i són un matrimoni “amable” que no ha causat cap problema de convivència amb la resta de veïns.

També a Cocentaina continua l’escorcoll del registre del xalet de l’home de 58 anys detingut a aquesta localitat del Comtat. L’habitatge on s’ha efectuat l’arrest es troba en la urbanització de xalets de luxe Gormaig, concretament en el número 14 del carrer Espigol. El carrer segueix acordonat en un operatiu en el qual participen més d’una vintena d’agents de la Policia Nacional, part dels quals realitzen el registre en presència de l’arrestat dins de l’habitatge unifamiliar de dues altures (baix i primera planta).

Segons els investigadors, els detinguts mostraven un elevat nivell de radicalització i actuaven com a importants dinamitzadors informatius difonent la doctrina dels grups gihadistes Daesh i Al-Qaeda. Cadascun dels arrestats mostrava preferència per una de les organitzacions terroristes.

>

Un dels detinguts havia aconseguit un estatus superior en l’estructura informativa de Daesh. Formava part de grups de missatgeria instantània integrats per individus escollits per a tasques de propaganda. Els administradors d’aquestos grups eren membres directes de Daesh que marcaven les línies d’actuació i transmetien informació actualitzada sobre el grup terrorista i les seues accions.

Sota el títol ‘Notícies de l’Estat Islàmic’, en aquestos xats es rebien missatges de fidelització i consignes on s’encoratjava a l’execució d’accions terroristes. Amb centenars de seguidors i un ritme elevat de publicacions, els detinguts empraven els seus perfils a les xarxes socials per a distribuir missatges d’incitació a l’odi i a la violència, especialment mitjançant la difusió d’imatges cruentes dels conflictes bèl·lics sirià i iraquià acompanyades de comentaris encoratjant la confrontació religiosa i la destrucció “dels occidentals i els que els ajuden”.

El xalet on ha sigut detingut el ciutadà sirià a Cocentaina està a una urbanització de luxe de la localitat. / EFE

Els comptes dels detinguts estaven dedicats en exclusiva a la difusió d’aquest tipus de continguts propagandístics sobre Al-Qaeda i Daesh. En cap cas feien referència a activitats privades, familiars o d’oci, una evidència de la seua fi instrumental, com a eina d’enaltiment, captació i adoctrinament terrorista.

La investigació, realitzada per agents de la Comissaria General d’Informació de la Policia Nacional amb la col·laboració de la Brigada Provincial d’Informació de València i la Brigada Local d’informació de Torrent, s’ha desenvolupat sota la supervisió del Jutjat Central d’Instrucció número 1 i la coordinació de la Fiscalia de l’Audiència Nacional.

Comparteix

Icona de pantalla completa