Diari La Veu del País Valencià
L’Eurocambra vota a favor de prohibir els plàstics d’un sol ús

L’Eurocambra ha votat a favor de prohibir els plàstics d’un sol ús. El Parlament Europeu ha donat suport majoritari a una nova normativa europea que pretén evitar l’ús d’articles com ara coberts i plats de plàstic; bastonets de cotó, i palletes a partir del 2021. Segons la cambra, aquest tipus de productes representa el 70% de tot el fem que hi ha a la mar i per això l’objectiu d’aquesta regulació seria reduir les deixalles marines. El ple ha adoptat l’informe per a reduir la contaminació plàstica amb 571 vots a favor, 53 en contra i 34 abstencions.

Ara el Parlament Europeu haurà de negociar amb el Consell de la Unió Europea, on seuen els 28 estats membre, el text final d’aquesta normativa mediambiental. La ponent de l’informe, l’eurodiputada Frédérique Ries (ALDE), ha agraït en una intervenció al plenari el suport “massiu” a una “important directiva”. “És una victòria per als nostres oceans, el medi ambient i les generacions futures”, ha assegurat en una piulada després de la votació a Estrasburg.

Iniciatives des del País Valencià

La consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ja va avançar en abril que el Pla Integral de Residus (PIR) inclou una disposició, que emula les que ja s’han engegat a França o a les Illes Balears, per a prohibir la comercialització de plàstics d’un sol ús quan es puguen substituir per un altre material alternatiu com, per exemple, els bastonets per a les orelles, les palletes, els caramels amb pal, els coberts de plàstic o les càpsules de café. La consellera va deixar clar que la prohibició es limita als productes en què el plàstic es puga reemplaçar per un altre material. En cas que no hi haja alternativa, podran continuar.

A més, les Corts Valencianes van reclamar en setembre l’establiment de “mesures de fiscalitat” adreçades als productors de tovalloletes humides, bastonets per a les orelles o productes higiènics similars; fins i tot han sol·licitat al govern espanyol que aborde la seua prohibició. La proposta, aprovada per unanimitat en la comissió parlamentària de Sanitat i Consum, a partir d’una iniciativa de Compromís, planteja també instar el govern espanyol a sancionar els productors d’aquest tipus de productes higiènics que anuncien els seus productes com a biodegradables quan no ho són.

Així, es proposa l’establiment de mesures de fiscalitat adreçades als productors de tovalloletes i bastonets amb l’objectiu de dotar les entitats locals de recursos suficients per a fer front als costos de gestió derivats de l’ús inadequat d’aquestos productes.

Comparteix

Icona de pantalla completa