Diari La Veu del País Valencià
El Congrés vota la convalidació del decret que pot acabar amb la guerra entre les VTC i el taxi

El Consell de Ministres va aprovar el passat 28 de setembre el reial decret llei que modifica la regulació de l’activitat dels vehicles de lloguer amb conductor (VTC). El govern espanyol habilita amb ell les autonomies i els ajuntaments perquè puguen regular aquest tipus de transport però els dóna quatre anys de moratòria perquè adopten la seua normativa. El decret llei, que va arribar després de mesos de negociacions i vagues, torna aquest dijous al Congrés, on es votarà si es convalida o no.

El ministre de Foment, José Luis Ábalos, va deixar clar que les VTC no perdran l’autorització estatal per al transport interurbà, tot i que també va remarcar que les condicions poden canviar, des l’entrada en vigor del text, quan siguen les autonomies les encarregades de regular el sector. El dia que el decret es va aprovar, Ábalos va defensar que l’objectiu és buscar “solucions per a la convivència ordenada” del sector. Així mateix, considera que els quatre anys donats a les autonomies són un “temps prudent per a regular i que, al mateix temps, permet que les VTC puguen plantejar-se un temps d’adaptació”. La competència de l’adjudicació de llicències VTC fora de les autonomies era una de les reivindicacions del taxi, no obstant això, els representants dels governs autonòmics van mostrar les seues reticències a assumir les competències mentre el problema amb les proporcions de les VTC i els taxis estiguera resolt.

D’altra banda, el text no incorpora cap mesura sobre la tributació de les plataformes tecnològiques com Uber i Cabify, ja que, segons Ábalos, correspon al Ministeri d’Hisenda i el document fa referència exclusivament al transport. Tot i així, va avançar que hi haurà novetats sobre aquest assumpte.

Si el Congrés dóna el seu vistiplau aquest dijous al reial decret, la guerra entre el taxi i les VTC podria arribar a la seua fi. El sector del taxi confia que la votació siga favorable i que el decret isca endavant. Per a això caldria que tots els partits que van donar suport al PSOE per a investir Pedro Sánchez com a president voten a favor. El dubte, però, està amb els partits catalans la relació dels quals amb l’executiu de Sánchez està cada vegada més tensa.

Cedir al “xantatge” del taxi

Tot i que Ábalos va assegurar que el govern espanyol vol evitar donar avantatge a qualsevol dels implicats i que el que busca és la “igualació” de manera que al final siga el mercat –a través dels ciutadans– el que trien el transport que més s’adapte a les seues necessitats, el sector de les VTC no està content.

La patronal Unauto VTC, que representa el 90% del sector VTC a l’estat espanyol, va criticar el decret poc després de la seua aprovació en considerar que “cedeix al xantatge del taxi” i lamenta que “no s’hagen tingut en compte les 15.000 famílies que poden quedar-se sense feina per aquesta mesura”. En un comunicat, Unauto va qualificar el text de “decret embolic” perquè “potenciarà un problema i el multiplicarà per 17” i assegura que el termini de quatre anys de transició servirà per a “sembrar d’inseguretat jurídica els autònoms i els treballadors VTC”.

Batalla entre taxis i VTC

El problema actual entre el taxi i els VTC va començar l’any 2009 quan el govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero va liberalitzar la concessió de llicències VTC i va obrir la porta perquè centenars d’empreses i particulars sol·licitaren permisos, que van ser denegats sistemàticament pel Consell del Partit Popular. L’any 2013, l’executiu de Mariano Rajoy va legislar per a limitar aquestes llicències i en 2015 va establir un màxim d’una llicència VTC per cada 30 taxis. Aquesta proporció és la que volen mantindre els taxistes arreu de l’estat espanyol i que actualment se sobrepassa en les grans ciutats de l’estat.

La proporció d’un VTC per cada 30 taxis no es compleix perquè entre 2009 i 2013 es van demanar nombroses llicències que no es van atorgar. A tots aquells que van recórrer al·legant que quan les van demanar no existia la limitació, el Tribunal Suprem els ha donat la raó. Així, segons les dades de la Conselleria d’Habitatge, actualment al País Valencià hi ha 4.581 llicencies de taxi i 279 llicències VTC, segons les dades facilitades per la conselleria d’Habitatge. A aquestes llicències cal sumar al voltant de 200 més que la Generalitat es va veure obligada a atorgar el juliol passat en compliment d’una sentència. Amb això, la proporció actual seria d’aproximadament 10,5 taxis per cada VTC.

Comparteix

Icona de pantalla completa