Diari La Veu del País Valencià
Un alt càrrec del Ministeri de Cultura a Elx: La Dama és al Museu Arqueològic Nacional com ‘Las Meninas’ al Prado

El director general de Belles arts del Ministeri de Cultura, Román Fernandez-Baca, ha destacat el valor de la Dama d’Elx per al Museu Arqueològic Nacional (MAN) i l’ha comparat amb la importància del quadre de Velázquez Las Meninas per al Museu del Prado.

En tot cas, no ha descartat la possibilitat del retorn temporal del bust iber a la seua ciutat d’origen, com ja va succeir en 2006. Així ho ha afirmat, a preguntes dels periodistes, sobre el retorn a Elx amb motiu de la celebració de la 83a reunió del Consell de Patrimoni Històric, que ha tingut lloc entre el 25 i el 26 d’octubre a la ciutat il·licitana i en la qual han participat representants autonòmics amb competències en cultura i patrimoni.

Fernández-Baca ha afirmat que quan va estar la Dama a Elx en 2006 va ser un moment “molt especial” i ha recordat que aquest període va correspondre amb la remodelació de la sala del MAN i la inauguració del Museu Arqueològic i d’Història d’Elx (MAHE). Sobre el fet que el MAHE poguera convertir-se en subseu del MAN per a poder albergar en un futur la Dama de forma definitiva, la directora general de Patrimoni de la Generalitat Valenciana, Carmen Amoraga, ha assegurat que aquesta no és la línia d’actuació que s’està duent a terme en la comissió bilateral per al retorn del bust, en la qual participen la Generalitat i l’Ajuntament d’Elx.

En aquest sentit, ha afirmat que el treball està centrat en l’adequació del discurs museogràfic del MAHE per a la cessió temporal i no a convertir-lo en subseu del MAN: “Es va parlar com a idea en el seu moment, però no com a línia de treball”.

Entre els temes tractats en aquestes dues jornades tècniques destaquen les activitats amb motiu de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural 2018 i les candidatures al Segell de Patrimoni Europeu, a més de les candidatures espanyoles a la Llista Indicativa de Patrimoni Mundial de la UNESCO 2019 i les Manifestacions Representatives a Patrimoni Cultural Immaterial o Subaquàtic. Es tracta de la segona vegada en la història que aquest Consell es reuneix al País Valencià.

Al costat de les sessions de treball, els assistents han pogut conéixer el ric patrimoni de la ciutat, com el Palmerar d’Elx, declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco en 2000, i el Museu de Pusol, que l’any 2009 va ser inclòs al Registre de Pràctiques Exemplars pel Comité per a la Salvaguarda del Patrimoni Immaterial de la Unesco. Així mateix, alguns participants del Consell de Patrimoni Històric assistiran aquesta nit a les representacions extraordinàries del Misteri, que se celebren cada any parell en la Basílica de Santa María.

Comparteix

Icona de pantalla completa