Diari La Veu del País Valencià
Compromís alerta que el govern espanyol no descarta fer un magatzem de residus nuclears a la central de Cofrents

Compromís ha criticat al Senat que el govern espanyol “no descarta aprovar” el projecte de construcció d’un magatzem temporal individual (ATI, per les seues sigles en castellà) per a la central nuclear de Cofrents (la Vall de Cofrents), atés que actualment duu a terme l’anàlisi tècnica de l’expedient. “Un nou pitxer d’aigua freda cap als valencians”, ha lamentat el senador Carles Mulet.

Segons informa la coalició en un comunicat, Mulet va presentar per escrit una pregunta a l’executiu espanyol per a saber si pensava emetre una declaració contrària a la construcció del magatzem i desestimar aquest projecte.

La resposta del govern espanyol, segons Compromís, és que la sol·licitud d’inici de l’avaluació d’impacte ambiental de l’actuació va tindre entrada en el Ministeri per a la Transició Ecològica el passat 27 de juliol, per la qual cosa actualment realitza l’anàlisi tècnica de l’expedient i “no pot anticipar-se consideració alguna”. D’aquesta forma, el parlamentari ha advertit que, “de nou, reivindicacions històriques de tot el país i, especialment, dels progressistes queden en l’aire per la indefinició del Govern de Pedro Sánchez, que no descarta res respecte al futur de la central nuclear de Cofrents”.

Ha defensat així que “no es pot deixar tot a qüestions tècniques” perquè “estem parlant del model que volem i aquest govern no pot continuar amb l’aposta per l’energia nuclear de cap de les maneres i menys en zones d’alt risc com Cofrents”.

Zona inundable i amb risc sísmic

Per a Mulet, “la instal·lació d’un ATI s’ha de descartar de primera; estem parlant d’una zona inundable i amb risc sísmic”. Per tant, Compromís exigeix el tancament de Cofrents davant “la seua alta perillositat, amb continus esglais i que té el mateix sistema que la central de Fukushima (el Japó)”.

El senador ha afirmat que la coalició no espera una altra resolució que “la denegació de permisos per a construir l’ATI”, a més de “garanties per al tancament i desmantellament de la central nuclear de Cofrents”. “Si no pot ser abans, una vegada expire la llicència de funcionament en març de 2021”, ha recalcat, per a reivindicar que Compromís no “tolerarà allargar la seua vida i menys la instal·lació de nous magatzems que puguen justificar allargar la seua activitat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa