Les restes de Franco no es podran enterrar a la catedral de l'Almudena

La vicepresidenta recorda que la legislació espanyola no permet l'exaltació de la dictadura
30 octubre 2018 01:00h
La catedral de l\'Almudena no pot acollir les restes de Franco perquè es podria convertir en un lloc d\'exaltació de la dictadura.

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha assegurat aquest dimarts que l'executiu i el Vaticà estan d'acord a trobar una solució per a enterrar les restes del dictador Francisco Franco, que "òbviament no pot ser l’Almudena", en referència a la intenció de la família d'inhumar-les a la catedral de l’Almudena, al centre de Madrid, una vegada isquen del Valle de los Caídos.

Calvo ha explicat que durant la reunió que va mantindre aquest dilluns al Vaticà va recordar al secretari d’Estat del Vaticà, Pietro Parolín –mà dreta del Papa– que l’executiu espanyol està decidit a aplicar la legislació "que implica que les restes de Franco no poden estar enlloc on puguen ser enaltides o homenatjades, perquè està prohibit exaltar una dictadura o un dictador".

En declaracions abans de comparéixer en comissió al Congrés dels Diputats, Calvo ha assegurat que va ser una reunió "molt important, cordial i constructiva" on van fer un repàs de les qüestions pendents i va trobar una "disposició molt receptiva" per part del Vaticà. Segons Calvo, Parolin "va entendre" el plantejament de l'executiu espanyol respecte a l'aplicació de la llei de memòria històrica.

En aquest sentit, la vicepresidenta ha recordat que la Catedral de l'Almudena és responsabilitat de l’Església Catòlica i "l'Estat ha de garantir que no s'enaltisca Franco a cap lloc". "Estem tots sotmesos a la llei i el lloc on estiguen les restes ha de ser un lloc on no es puguen produir manifestacions d'enaltiment", ha sentenciat. 

Calvo i Parolin també van abordar la modificació del Codi Penal perquè els delictes de pederàstia no prescriguen. "Estem buscant la posició precisa per fer justícia i protegir les víctimes", ha afirmat, perquè "una democràcia ha de protegir" els menors. Segons Calvo, Parolin va emetre una "posició de comprensió" sobre aquesta voluntat de l'executiu espanyol.

Calvo també va traslladar al secretari d'Estat del Vaticà que al govern espanyol li semblaria "bastant urgent i necessari que la Conferència Episcopal Espanyola acceptara la fórmula de la Conferència Episcopal Italiana del 2012 respecte a les tributacions", de manera que "pague alguns impostos i pugue tributar en els immobles no destinats al culte".

next