Diari La Veu del País Valencià
PSOE i Podemos esmenen Compromís i deleguen en una comissió la decisió sobre la gratuïtat de l’AP-7

“El govern espanyol alliberarà els peatges de les autopistes la concessió de les quals acaba entre 2019 i 2021”. Aquest era l’anunci que va fer el ministre de Foment, José Luis Ábalos, en juny. La decisió afectava directament l’AP-7, entre Alacant i Tarragona, ja que la concessió conclou el 31 de desembre de 2019. Només 4 mesos després, l’anunci sembla paper banyat. El passat dimecres, 24 d’octubre, Ábalos deixava en l’aire la gratuïtat de l’AP-7 una vegada acabe la concessió de la via i anunciava que el seu departament “impulsarà diferents estudis junt amb la Generalitat per a prendre la millor decisió”.

Baldoví va assegurar aquell dia que les explicacions del ministre no l’havien deixat “tranquil”. “Ja sabia jo que l’ímpetu se li havia passat [al ministre] amb l’arribada al Ministeri”, li va dir a Ábalos, d’origen valencià. El ministre li va contestar que va nàixer al País Valencià com podia haver nascut en un altre lloc i que la seua obligació és “amb tot Espanya”. “Volem corregir la situació i per això treballem en els Pressupostos de 2019; ací podem parlar de tot això”, va afegir. L’endemà, dijous 25, va ser el senador de Compromís Carles Mulet qui va advertir al PSOE i al ministre de Foment que “Compromís no els ha permés governar a Espanya perquè ara es despengen matisant la imminent gratuïtat de l’AP-7” i va reclamar que la garantira. “Les recents declaracions del ministre en les quals no assegura ara la gratuïtat del vial fan olor de traïció”, va recriminar. Diumenge va ser la diputada del grup parlamentari Compromís a les Corts, Belén Bachero, qui va criticar “l’ambigüitat” del govern espanyol amb la gratuïtat de l’autopista AP-7.

Esborrar les referències a la gratuïtat en 2020

En l’àmbit estatal, la diputada de Compromís al Congrés Marta Sorlí, en nom del Grup Parlamentari Mixt, ha presentat una moció d’interpel·lació urgent sobre la necessitat d’aplicar la gratuïtat de l’AP-7 i assegurar la construcció dels trams que garantisquen la connexió amb els pobles limítrofs. Aquest document, que es debat aquest dimarts per la vesprada, ha rebut esmenes del PSOE –el partit en el govern–, però també de Podemos (Grup Parlamentari Confederal d’Unidos Podemos – En Comú Podem – En Marea). L’esmena signada pel portaveu, Txema Guijarro, i per la diputada Rosana Pastor elimina del text original de Compromís l’expressió “garantint la seua completa gratuïtat quan acabe el contracte de concessió el 31 de desembre de 2019”. Pel que fa al tercer punt del text presentat per Sorlí –d’un total de set–, Podemos vol substituir el text “Garantir que a partir del 31 de desembre de 2019 no s’aplicarà cap tipus de cànon […] a les persones usuàries de l’AP-7” per “Abans del 31 de desembre de 2019 es decidirà quin model de finançament s’aplicarà sobre el manteniment de les vies ràpides d’Espanya, fruit del treball de la subcomissió d’estudi del Congrés dels Diputats, que en cap cas serà discriminatori amb l’AP-7”.

Pel que fa a algunes de les esmenes presentades pel PSOE, converteixen els tres primers punts del text de Compromís en un sol, que també elimina la referència a garantir la gratuïtat de l’autopista. Per contra, el grup socialista remet a un debat “dins de la subcomissió que es constituïsca en el si de la Comissió de Foment” –és a dir, una comissió que encara no s’ha creat–. La moció dels socialistes també rebaixa les bonificacions als usuaris en l’actualitat. Així, mentre que Compromís defensa una bonificació “de manera immediata”, el PSOE parla “d’estudiar-ne la implantació”.

Amb tot, fonts socialistes expliquen que, si quan arriba el 31 de desembre de 2019 la comissió no ha emés cap dictamen, demanaran que l’AP-7 siga com la resta de carreteres. De fet, la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, va assegurar aquest dilluns que el govern valencià té “un únic full de ruta” respecte a l’AP-7 i és “que siga gratuïta”. Així ho va indicar Salvador en el Fórum Europa després de ser preguntada sobre què farà el Consell si finalment es decideix des de l’Estat que continue sent de pagament a partir d’eixa data. També el president Ximo Puig ha remarcat que la gratuïtat d’aquesta via una vegada finalitzada la concessió és “irrenunciable”.

Comparteix

Icona de pantalla completa