Diari La Veu del País Valencià
El Consell manté els 55 milions per a À Punt malgrat l’increment reivindicat per la Corporació de Mitjans

Els pressupostos de la Generalitat per a 2019 mantenen els 55 milions d’euros per a À Punt. No hi haurà augment, fins als 69 milions, que va demanar la directora general de la cadena, Empar Marco junt amb el Consell Rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, de manera que la cadena haurà de plantejar la programació del proper any amb els mateixos diners amb què va començar a emetre el passat 10 de juny. A més a més, actualment s’hi destina més d’un terç del total a personal, amb la qual cosa, segons la llei no podria contractar més gent.

Empar Marco va demanar una pujada del 0,40%, és a dir, que el pressupost d’À Punt augmentara dels 55 milions als 70 per a l’any 2019. La directora general ho va explicar a les Corts durant una compareixença el passat 26 de setembre, en què va defensar que la xifra de 55 milions no permet “dinamitzar el sector audiovisual i fer produccions de major qualitat”.

El Consell Rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC) va refrendar la sol·licitud de Marco, ja que va aprovar el 27 de setembre un avantprojecte de pressupost de 68.998.354 euros per a 2019. D’aquesta quantitat, 53,7 milions d’euros es volien destinar a la Societat Anònima de Mitjans de Comunicació de la Comunitat Valenciana (SAMC), l’empresa pública que gestiona la radiotelevisió pública À Punt. Cal recordar que durant aquest any, dels 55 milions pressupostats, la CVMC ha destinat 46,8 milions a la SAMC.

La CVMC apuntava aleshores que la llei que va crear els nous mitjans públics estableix que els diners del pressupost de la Generalitat que s’hi poden dedicar representaran entre el 0,3% i el 0,6% del total. Una forqueta sobre la qual la directora d’À Punt sostenia que els 55 milions de 2018 suposen el 0,35% dels recursos de l’administració valenciana, per tant, la pujada fins als 69 milions no superava la xifra superior (0,6%).

A la petició del Consell Rector d’À Punt va respondre el president de la Generalitat, Ximo Puig, qui el 30 de setembre descartava que el pressupost de l’any vinent recollira un augment en la partida per a À Punt. A més, Puig va apuntar que “en aquestos moments, cal gestionar adequadament els recursos que hi ha”.

Marco va tornar a reiterar la necessitat d’augmentar el pressupost. La directora general va afirmar que si À Punt es queda en 2019 amb el seu actual pressupost de 55 milions d’euros, en lloc d’aproximar-se als prop de 69 que planteja l’avantprojecte aprovat pel Consell Rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC), s’haurien de “retallar” algunes iniciatives posades ja en marxa. Malgrat la insistència de la CVMC, de nou el Consell va respondre declinar la petició. Vicent Soler va assenyala que en la composició dels comptes de la Generalitat per a 2019 la prioritat eren les polítiques socials, encara que “À Punt m’agrada però no tenim una maquineta de fer diners”, va dir el conseller d’Hisenda durant una compareixença després del ple del Consell el passat 10 d’octubre.

Soler ha tornat a afirmar aquest dimecres que els pressupostos de la Generalitat per a 2019 no preveuen l’augment demanat per la cadena pública. Això no obstant, malgrat que amb el pressupost actual d’À Punt (55 milions) ja s’ha destinat un terç de la quantitat per a personal, tal com marca la llei, és a dir, que el mitjà públic no pot contractar més gent, el conseller d’Hisenda ha indicat que amb la Llei d’Acompanyament de Pressupostos per a l’any vinent “es podria” corregir.

Comparteix

Icona de pantalla completa