Diari La Veu del País Valencià
Un exempleat de Deliveroo a València aconsegueix la primera sentència ferma que dictamina que els ‘riders’ són falsos autònoms

La decisió de l’empresa de repartiment de menjar Deliveroo de no recórrer contra la sentència que dictamina que el ‘rider’ Víctor Sánchez era un fals autònom i que aquest treballador de València havia d’haver sigut contractat per l’empresa converteix el pronunciament del tribunal en la primera sentència ferma arreu de l’Estat que posa en entredit el model de negoci de la mercantil.

Segons ha explicat el sindicat Intersindical, que ha fet costat als repartidors de Deliveroo en la seua croada judicial contra l’empresa, la sentència és ferma des d’aquest 6 de novembre de 2018. Segons ha explicat el ‘rider’, l’empresa tenia l’obligació de readmetre’l o de pagar-li l’acomiadament i han optat per aquesta darrera opció.

El litigi de Víctor Sánchez, que va ser acomiadat per cridar a la vaga, no és l’únic que l’empresa té pendent amb extreballadors seus, que empleava com a autònoms. De fet, el pròxim 25 de febrer hi ha previst un judici que enfrontarà a València 80 repartidors contra la mercantil. Deliveroo s’enfronta a una sanció de 160.000 euros i a readmetre en qualitat de treballadors els querellats o a pagar-los l’acomiadament, com en el cas de Sánchez. Segons ha explicat aquest dimarts Carlos Iglesias, un dels portaveus de la plataforma RidersxDerechos de València, si l’empresa ha desestimat recórrer contra la sentència favorable a Sánchez és perquè “estan preparant el gran judici” de febrer, que és el que “realment els preocupa”.

Víctor Sánchez, el ‘rider’ que ha fet trontollar el model d’empresa de Deliveroo, va rebutjar “pels seus ideals” els més de 10.000 euros que li van oferir per a evitar el litigi. Abans, però, l’empresa va deixar plantat el repartidor en l’acte de conciliació.

També s’ha pronunciat Iglesias sobre les sentencies favorables a Glovo en Madrid, i ha assegurat que el jutge no disposava de tanta informació com el de València, perquè a Madrid la Inspecció de Treball no va poder recollir tantes proves. En aquest sentit, ha aprofitat per a demanar al govern espanyol que destine més recursos econòmics a les inspeccions de treball i que aquestes puguen actuar d’ofici.

Internacionalitzar el conflicte

‘Riders’ de tot Europa es van reunir fa uns dies a Brussel·les per a crear una plataforma internacional de repartidors, la Transnational Federation Couriers, per a defensar els seus drets de manera conjunta. Cada organització de ‘riders’ s’hi pot adherir de manera individual i l’objectiu és “portar la lluita més enllà de les fronteres europees”. Les reivindicacions varien segons el país d’origen dels treballadors però, en general, demanen un salari mínim garantit, definició de l’horari de treball i assegurances a tot risc. A més, que es reconega que els ‘riders’ són treballadors.

Preguntat per si amb totes aquestes exigències l’empresa seria viable, Marco Llerena, representant d’Intersindical, ha assenyalat que a Alemanya i als països nòrdics Deliveroo sí que contracta els treballadors. “Si allí és viable, per què al sud d’Europa no?”, s’ha preguntat.

Iglesias ha explicat que, fins ara, cada associació de ‘riders’ havia lluitat per separat però que ara s’han organitzat arreu de tot l’Estat per a lluitar per un conveni col·lectiu digne. ‘Riders’ de tot l’Estat es reuniran els dies 24, 25 i 26 de novembre per a definir la seua estratègia “de lluita”.

Comparteix

Icona de pantalla completa