Diari La Veu del País Valencià
Al País Valencià es treballen 10 hores menys que al conjunt de l’Estat

L’absentisme laboral és un problema important per a les empreses valencianes i del conjunt de l’estat espanyol. Que un treballador falte al seu lloc de treball té conseqüències econòmiques i socials importants que arriben tant a l’àmbit empresarial com a la seguretat social, al sistema de salut i al mateix treballador.

Així s’extrau de l’informe anual en el qual la consultora Adecco analitza l’absentisme laboral a l’estat espanyol i a les autonomies, i en desgrana les causes. Segons han explicat aquest dimarts, l’absentisme laboral va arribar en 2017 a màxims històrics fins a aconseguir una taxa del 5% al conjunt de l’Estat. Això suposa que l’absentisme s’ha incrementat un 21% des de 2014.

Els representants d’Adecco asseguren que tal com passa amb els accidents laborals, l’absentisme està molt relacionat amb els cicles econòmics. Durant els anys de crisi econòmica, la por a perdre el treball fa els treballadors reticents a faltar a la feina per por a ser acomiadats, especialment després de la reforma laboral de 2012, segons han explicat. En canvi, des d’Adecco creuen que en períodes de recuperació, com l’actual, es perd la por i es recuperen els mals hàbits.

L’estudi no especifica quina és la taxa d’absentisme laboral al País Valencià, però sí explica que al País Valencià les hores efectives treballades per empleat són inferiors a la mitjana espanyola. En concret, al conjunt de l’Estat es dediquen 1.547 hores a l’any a treballar, mentre que al territori valencià se’n dediquen 1.537. També són inferiors a la mitjana les hores que els treballadors i les empreses pacten com a hores de treball. Així, al País Valencià les hores anuals pactades arriben a les 1.776, mentre que a l’estat espanyol freguen les 1.800.

Segons l’estudi, l’absentisme laboral també està estretament relacionat amb els sectors productius. Així, Adecco destaca que la construcció és el sector amb menys absentisme, mentre que la indústria, i sobretot el sector serveis són les que més pateixen aquesta incidència. Econòmicament parlant, l’informe destaca que l’absentisme té un cost econòmic de 76.449,53 milions d’euros.

Pel que fa a les causes de l’absentisme, a part de les conegudes com ‘incapacitat temporal’ –que en la pràctica són malalties o problemes de salut generats fora del treball–, que són els principals, n’hi ha d’altres com dificultats en l’àmbit familiar, conciliació de la vida familiar i personal i problemes lleus de salut que no requereixen una baixa mèdica. L’estudi també apunta altres factors com ara ‘l’efecte dilluns’ i ‘efecte pont’, un mal ambient laboral i també l’assetjament sexual o psicològic, tot i que la incidència d’aquests és inferior a la resta.

Comparteix

Icona de pantalla completa