Diari La Veu del País Valencià
La valenciana és la huitena regió europea que més ajudes rep per a potenciar la innovació en les pimes

El canvi de model productiu és un dels principals objectius a llarg termini que s’ha marcat la Generalitat. I no només la Generalitat. Els empresaris, associacions empresarials i sindicats clamen constantment per l’increment de la inversió en investigació, digitalització, tecnologia i innovació per a enfortir els sectors productius valencians. Tal com defensen, les empreses innovadores són més productives i generen llocs de treball estables i de qualitat.

Tot i que en un país on predominen les pimes incrementar la innovació és difícil, al territori valencià hi ha empreses punteres mundialment en els seus sectors. És el cas de les més de 70 pimes que entre 2014 i octubre de 2018 han rebut suport econòmic del projecte europeu Instrument Pime, emmarcat en el pla Horitzó 2020 i que busca ajudar les xicotetes i mitjanes empreses a finançar els processos d’innovació. Es tracta d’unes subvencions a què es presenten moltes empreses de 300 territoris i, tot i la gran competència, les pimes valencianes són de les que més fons reben. De fet, en aquest programa concret, les xicotetes i mitjanes empreses reben tants fons com totes les de Bèlgica.

Aquestes empreses valencianes han presentat quasi 100 projectes que han siguts seleccionats per al programa i han rebut, en total, 36 milions d’euros de la Unió Europea per a finançar-los. Aquestos quasi 40 milions han generat, al seu torn, una inversió de 70 milions d’euros en innovació, generats per entitats que han decidit invertir en veure que ho feia la Unió Europea.

Les empreses que han rebut el finançament europeu són de sectors diversos i estan distribuïdes per tot el territori. Entre elles destaquen Biótica, situada a Castelló de la Plana, que ha desenvolupat un sistema automàtic d’alerta primerenca que detecta i quantifica la legionel·la en l’aigua; Cysnergy, que ha desenvolupat un sistema innovador que redueix més d’un 40% el consum elèctric en plantes industrials i en edificis; Enair Energy, situada a Alacant, que ha desenvolupat una completa gamma d’aerogeneradors de xicoteta potència de 3 a 50Kw que fan eficient l’energia eòlica a petita escala en reduir els manteniments i incrementar l’energia generada; PLD Space, que fabrica coets reutilitzables operatius, com ara microllançadors i vehicles de llançament suborbital de satèl·lits de xicoteta grandària; l’empresa Quibim, de València, que ha desenvolupat noves tecnologies que permeten un diagnòstic més precís en proporcionar informació addicional extreta de la mateixa mostra d’imatges des de patrons que no són obvis per a l’ull humà; Safeload Testing Techcnologyes, que és la primera empresa europea que per mitjà de tecnologia de simulació de transport redueix els riscos físics i mecànics que pateixen les mercaderies en el transport, i Visualfy, qui ha desenvolupat una maquinària i un algorisme d’intel·ligència artificial que permet a les persones amb pèrdua auditiva interactuar sense problemes amb el seu entorn.

Representants d’algunes d’aquestes empreses van estar presents en l’acte celebrat dimecres a la seu de Vicepresidència, on es va posar en valor el seu talent innovador i es va remarcar que el País Valencià és la tercera autonomia –després de Catalunya i Madrid– que més fons d’aquest programa europeu rep. Com va explicar primer la directora general de l’Ivace, Julia Company, i després van remarcar el conseller d’Economia, Rafa Climent, i la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, les pimes valencianes són també les huitenes que més reben dels 300 territoris europeus que concorren a les ajudes. De fet, les 70 empreses valencianes seleccionades han rebut el mateix import en ajudes que les de tot Bèlgica.

Beneficis indirectes de les ajudes

Climent va destacar que les empreses que han rebut aquestos fons han generat 500 ocupacions “estables i de qualitat”. Segons les dades de què disposa la conselleria, les pimes beneficiàries d’aquest projecte han augmentat un 108% les vendes, un 15% l’ocupació i un 48% la rendibilitat.

L’Ivace és l’entitat encarregada d’ajudar les pimes a participar en la convocatòria Instrument Pime amb assessorament especialitzat, seminaris per a l’elaboració de projectes i una línia de subvencions perquè aquestes puguen sufragar els costos de preparació de propostes. En 2019, el pressupost que l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial destinarà a aquesta partida ascendeix als 675.000 euros. De fet, tant Company com la vicepresidenta, Mónica Oltra, van posar en valor la tasca d’acompanyament humà que es realitza des de l’Ivace per a ajudar les empreses a aconseguir les ajudes.

En aquest sentit, Oltra va posar l’accent principalment en “la gestió òptima dels diners europeus” que ha realitzat en els últims anys l’Ivace i Labora, la qual cosa s’ha convertit “en tot un referent de bones pràctiques en altres territoris de l’estat espanyol i de la Unió Europea”.

“Amb el Govern del Botànic hem implantat una gestió honrada i eficient basada en la igualtat d’oportunitats per a tots i totes”, la qual cosa ha suposat “un canvi substancial respecte a la mala gestió d’anys anteriors quan la Comissió Europea va arribar a multar la Generalitat pels paranys del govern anterior”, va incidir Oltra.

La vicepresidenta va insistir que garantir l’èxit empresarial de les xicotetes i mitjanes empreses és “també l’èxit de tota la societat valenciana en el seu procés cap a la implantació plena del nou model productiu basat en els tres pilars fonamentals: la investigació, la innovació i la sostenibilitat”.

Oltra ha animat les pimes a “continuar transitant per eixe camí, un camí d’oportunitats i de benestar cap a un horitzó de progrés que avança en la transformació del territori valencià com a referent per a Espanya i per al món”.

Comparteix

Icona de pantalla completa