Diari La Veu del País Valencià
La ciclogènesi amenaça de deixar 150 litres per metre quadrat

Les fortes pluges tan sols han donat al País Valencià una treva de vint-i-quatre hores, tot i que en algunes localitats de la Ribera Alta i a València ciutat, en alguns moments del dia, les pluges van tornar a fer acte de presència.

Aquest diumenge les precipitacions es reactiven especialment en la demarcació de Castelló, que es manté en alerta taronja atés que es preveu que s’acumulen un total de 100 litres per metre quadrat en menys de dotze hores, tal com ha informat l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). En altres punts del territori, en canvi, aemet pronostica que la ciclogènesis deixe 150 litres per metre quadrat.

A més, segons la previsió de l’Aemet, part del territori romandrà durant tota la jornada de matí en nivell groc (risc) per pluges. En concret, s’espera que en tot l’interior de la demarcació de Castelló les pluges deixen 80 litres per metre quadrat en 12 hores i fins a 30 en una hora.

D’altra banda, a la demarcació de València i al litoral nord d’Alacant les pluges poden deixar prop de 20 litres en una hora. Davant aquesta previsió i si la situació es complica, l’Ajuntament de València haurà de decidir si tanca els cementeris, parcs i jardins, després que aquest dissabte es posaren de nou a disposició del públic.

Alerta roja activada a València i Alacant

El Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat ha establit la preemergència de nivell roig en el sud de la demarcació de València i el litoral nord de la d’Alacant des de les 12.15 hores d’aquest diumenge, així com de nivell taronja en el sud d’Alacant. Això se suma al nivell taronja de preemergència per pluges en el litoral de Castelló establit des de les 9.00 hores.

Des de la Generalitat han recomanat evitar activitats esportives en zones de barranc, així com retirar objectes de fora de les cases que puguen arrossegar les pluges.

També l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha establit l’avís roig per pluges fortes en el sud de la demarcació de València i el nord de la d’Alacant per a les primeres hores d’aquest dilluns, des de mitjanit fins a les 14.00 hores.

Segons ha informat l’Agència en el seu compte de Twitter, en les pròximes 36 hores hi haurà una “meteorologia molt adversa” al País Valencià, particularment en aquestes zones i el litoral sud d’Alacant, que estarà en avís taronja.

Temperatures baixes

Quant a les temperatures, les màximes baixaran, mentre que les mínimes es mantindran en valors similars als de dissabte. Així, no es preveu que cap observatori supere els 20 graus en tot el territori. La màxima més elevada seran els 18 que tindran a Alacant, Dénia (la Marina Alta) i Elx (el Baix Vinalopó).

A València, el termòmetre no pujarà de 16 graus, mentre que a Castelló es quedarà en 15. La màxima més freda serà la de Morella (els Ports), on no se superaran els huit graus.

Com a fet curiós, destaca que solament es preveu un grau de diferència entre la mínima i la màxima de Morella: el termòmetre no baixarà de set graus i no pujarà de vuit. Aquest és el cas més destacable de poca amplitud tèrmica, però serà la tònica general en la resta del País Valencià. De fet, la localitat on més variaran les temperatures al llarg del dia serà Elx, on tindran 11 graus de mínima i 18 de màxima, mentre que a València i a Castelló solament hi haurà tres graus de diferència entre la mínima i la màxima.

Comparteix

Icona de pantalla completa