Diari La Veu del País Valencià
Les indemnitzacions per violència masclista s’ampliaran a les persones agredides per ajudar una víctima

Les indemnitzacions per mort a causa del ‘terrorisme masclista’ es percebran també en el cas que les persones assassinades siguen fills o familiars directes de les dones víctimes de la violència. Així ho ha avançat aquest dimarts al migdia la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, en una roda de premsa amb motiu del 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones. Així mateix, en 2019 també s’ampliarà l’equiparació amb les víctimes de terrorisme quan la conseqüència de l’agressió masclista siga una incapacitat laboral permanent absoluta (54.000 euros) i una gran invalidesa (150.000 euros). També es concediran aquestes indemnitzacions a les persones que resulten assassinades o incapacitades per ajudar una dona que estava sent agredida.

Millora de les ajudes i ampliació de les indemnitzacions

“No estem inventant la roda –ha manifestat Oltra–. Aquestes indemnitzacions ja existeixen en els altres terrorismes”. La vicepresidenta i consellera, però, ha volgut destacar que el Consell va ser el primer govern autonòmic a equiparar la víctima del terrorisme masclista amb les víctimes de la resta de terrorismes. “Enguany el que fem és ampliar-ho: no sols als assassinats sinó també a la invalidesa i a la incapacitat, i a les persones que ixen en defensa”, ha detallat.

En paraules d’Oltra, “les indemnitzacions el que fan és evidenciar que açò [la violència masclista] és un conflicte social i polític, no domèstic. I, per tant, la societat indemnitza”. Pel que fa a la quantitat, passa dels 6.000 als 75.000 euros.

La vicepresidenta també ha destacat que en 2019 es milloraran les ajudes d’emergència per a les dones víctimes de la violència masclista, que passen de 200 a 2.205 euros en el cas de les que s’atorguen per a cobrir necessitats bàsiques; de 2.000 a 2.940, per a allotjament; de 500 a 735, per a transport o desplaçament, i de 2.000 a 2.205 per a seguretat i protecció. A més, les ajudes estan vinculades al salari mínim interprofessional (SMI), per tal que, si aquest s’apuja, les ajudes també s’actualitzen.

Dos nous centres Dona 24 hores i més personal

Oltra ha incidit que l’equitat territorial és una peça clau també en la lluita contra la violència masclista i ha assenyalat que per això els pressupostos de 2019 també preveuen l’obertura de dos nous centres Dona 24 hores. Així, als espais de Castelló de la Plana, València, Dénia (la Marina Alta) i Torrevella (el Baix Segura), se sumaran el de Vinaròs (el Baix Maestrat) i el d’Elx (el Baix Vinalopó).

A més, la consellera d’Igualtat ha recordat que durant aquesta legislatura s’han ampliat els equips dels centres amb 32 noves professionals, entre elles sis psicòlogues infantils per a atendre els fills de les dones agredides com a víctimes directes també de la violència masclista.

Un servei ambulatori per a l’interior amb 4 punts de coordinació

Oltra ha reconegut que tots els centres Dona 24 hores estan en la costa. Per això, es posarà en marxa un servei ambulatori per a l’atenció de les dones víctimes de violència masclista a l’interior, que tindrà en compte “les particularitats de les zones rurals”. Aquest recurs tindrà una doble funció: d’una banda, oferir una atenció especialitzada que permeta una intervenció in situ amb les dones i xiquets víctimes de la violència masclista; de l’altra, ajudar en la transició cap a una vida independent i lluitar contra la feminització de la pobresa.

El servei estarà format per uns equips itinerants que es coordinaran des de quatre bases fixes, ubicades a les localitats d’Elda (el Vinalopó Mitjà), Iàtova (la Foia de Bunyol), Sogorb (l’Alt Palància) i Sant Mateu (el Baix Maestrat), i tindran una estructura similar a la dels centres Dona 24 hores. Així, la coordinació serà assumida per una lletrada, acompanyada d’una auxiliar administrativa. Pel que fa a la part de la intervenció, estarà coberta per psicòlogues, treballadores socials, educadores socials i tècniques d’integració social. Això suposarà la contractació de vora 50 persones i una inversió de prop de quatre milions d’euros.

La previsió és que des d’Elda s’atenga l’Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l’Alcoià, el Comtat, la Costera i la Vall d’Albaida; des de Iàtova, la Canal de Navarrés, Cofrents, la Plana d’Utiel-Requena, el Racó d’Ademús i la Serrania; des de Sogorb, l’Alt Palància, l’Alt Millars i l’Alcalatén, i des de Sant Mateu, els Ports, el Baix Maestrat i l’Alt Maestrat.

Comparteix

Icona de pantalla completa