Diari La Veu del País Valencià
El turisme d’experiència, un antídot contra l’estacionalitat

Desestacionalitzar el turisme és una de les tasques pendents tant de les administracions com de les grans empreses del sector turístic, que veuen concentrat bona part del seu volum de negoci en els mesos d’estiu. No obstant això, el País Valencià compta amb una gran oferta turística diferenciada del sol i platja que comença a despuntar i que atrau visitants més enllà de juliol i agost.

Es tracta del turisme d’experiències, un tipus de turisme liderat en gran mesura per empreses menudes que ofereixen viatges diferents, especialitzats en els gustos dels clients i que posen en valor el territori, la tradició, la cultura, el producte i la qualitat. Des de rutes en bicicleta pels paratges naturals valencians, passant per tastos de vins en cellers fins a gaudir de visitar el patrimoni cultural, l’oferta turística experiencial està oberta tot l’any.

Per a parlar de les potencialitats del sector, el futur d’aquesta manera de fer turisme i dels beneficis que aporta al territori, Diari La Veu, en col·laboració amb el Patronat de Turisme de la Diputació de València, ha reunit una mostra d’empresaris per a debatre sobre aquests assumptes en un esmorzar de treball moderat pel director del diari Salva Almenar (Fotogaleria). La diputada de Turisme, Pilar Moncho, i el director de Turisme València, Evarist Caselles, van contribuir al debat assenyalant l’actuació del seu departament a favor d’un turisme que afavorisca l’entorn i pose en valor el territori.

D’això en saben Francesc Albert, director de Yo Virgen Extra; Domingo Rus, cofundador d’Extreme Tracks; Ana Carlota Suria, presidenta de Ruta del Vino Utiel-Requena; Xavier Sanz, director de Lazy Pedal; Marta Templado, CEO de Turiart Tours; Balbina Sendra, directora del Palau Ducal dels Borja, i Salvador Bono, secretari d’organització de l’Associació Menjar i Viure. Tots ells treballen el turisme d’experiència amb productes definits i diferenciats que els ha permés constatar que en el seu camp el turisme ja està desestacionalitzat.

Pilar Moncho, diputada de Turisme, i Evarist Caselles, director del Patronat València Turisme. / DANIEL GARCÍA-SALA

De fet, Xavier Sanz, que organitza rutes en bicicleta per a estrangers que es combinen amb excursions a peu i visites a bodegues amb la seua empresa Lazy Pedals, ja ha decidit que l’any 2019 tancarà el mes d’agost perquè és quan menys clients té. En aquesta línia, els participants en la reunió destaquen que la seua temporada ja comença en febrer, abans de les Falles. En març arriba al seu moment àlgid, que s’estabilitza en estiu i continua fins a principis de desembre.

Un bon exemple d’aquesta desestacionalització és el cas de la Ruta del Vi de Requena. La seua presidenta, Ana Carlota Suria, destaca que desembre és el mes per excel·lència que els turistes, la majoria valencians, trien per a visitar la seua ruta, que ofereix tastos, visites a cellers, oferta gastronòmica i de compra de vins autòctons.

La diputada de turisme Pilar Moncho ha posat en valor que es realitzen jornades que servisquen perquè “esclaten idees i sinergies” entre empreses que puguen col·laborar entre elles. Ha destacat l’esperit emprenedor i innovador d’aquestos empresaris que treballen per oferir una experiència diferent i ha assegurat que el País Valencià pot anar amb “la cara ben alta” perquè té molt a oferir.

Tant Moncho com Evarist Caselles han assegurat que en el cas del turisme d’experiències la desestacionalització és ja una realitat. En aquest sentit, han destacat que les xifres oficials que es donen de turistes no són reals i que el País Valencià el visiten moltes més persones durant tot l’any del que aquestes macroxifres reflecteixen.

Posar en valor el producte autòcton i el territori

El turista que opta per un paquet d’experiències “no és el turista d’abans”. Domingo Rus –que també ofereix excursions en bicicleta per a escolars, famílies i turistes, i els combina amb estades a Oliva Nova Golf a través de l’empresa Extreme Track–assegura que els seus principals clients vénen d’Itàlia i Noruega. Aquest tipus de visitant prefereix aprofitar l’estiu als seus països i tria altres mesos de l’any per a visitar el País Valencià. “Els dóna igual que ací faça 15 graus o que ploga”, assegura.

Ana Carlota Siura, presidenta de la Ruta del Vino Utiel-Requena; Xavier Sanz, director de Lazy Pedals, i Domingo Rus, cofundador d’Extreme Tracks. / DANIEL GARCÍA-SALA

Un altre aspecte que han destacat, especialment Francesc Albert –es dedica a internacionalitzar empreses agroalimentàries valencianes a través de Yo Virgen Extra– és que el més important és anticipar-se. En aquest sentit insisteix que cal trencar amb la venda tradicional i oferir experiències completes. En el seu cas combinen les vendes d’oli amb visites a almàsseres perquè el client “puga viure en directe l’experiència d’allò que compra”.

Expliquen que aquest tipus de turisme obliga a oferir un producte diferenciat del que ofereix la resta. Consideren que no han de buscar competir amb grans empreses i franquícies perquè el que a ells els diferència és el fet d’oferir el que és local, el que és singular, el que no podran trobar en cap altre lloc. “Una ruta amb bicicleta te la pot oferir qualsevol” però una ruta adaptada al que el turista vol i que incloga parades en pobles, com per exemple Bocairent, on predomina l’oferta gastronòmica local, allunyada de franquícies, no la poden oferir un hotel o una franquícia, assegura Rus.

Així, tots els participants consideren que posar de rellevància el producte i el patrimoni i lligar-lo a un altre tipus de demanda és fonamental. És el que passa per exemple amb el Palau Ducal dels Borja de Gandia, presidit per Balbina Sendra. Aquest palau ha passat de tindre 20 visites al dia fa 7 anys a tindre’n 200. Tot i que són consicents que són un complement a l’oferta de sol i platja de Gandia, Sendra insisteix que molts turistes que visiten Gandia, o fins i tot València, no volen només passar-se el dia gitats en la tovallola. I els que sí que ho volen, necessiten un pla per a la nit, que els el pot oferir el Palau Ducal. En aquest sentit, ha destacat la necessitat de col·laborar amb hotels i altres agents perquè s’incloguen monuments com aquest en la visita turística.

En aquest aspecte incideix molt Marta Templado, CEO de Turiart, empresa que porta més de 18 anys oferint turisme cultural per a grups i particulars a més de gestionant museus i oferint rutes d’agroturisme. La seua empresa ha estrenat un punt de venda turístic a la Estació del Nord de València i Templado considera fonamental que es cree un fluxe de turistes que vagen des de València cap a altres indrets a gaudir de l’oferta que hi ha més enllà de la capital, igual que considera que cal que aquest intercanvi es done també en l’altre sentit.

“No és el mateix menjar paella que anar de paella”

En definitiva, destaquen la necessitat de potenciar i, sobretot, de donar a conéixer el producte que es té. Per exemple, la gastronomia, un dels elements clau que els turistes tenen en compte abans de triar un destí. En aquest sentit, Salvador Bono, secretari d’organització de l’Associació Menjar i Viure, ha tret a coalició un estudi que demostra que el 73% dels turistes miren la gastronomia a l’hora de triar un destí, i d’aquest 73, el 30% viatja només pel menjar. Així ha posat en valor la dieta mediterrània, “que és més que receptes”, i ha insistit en la necessitat d’aprendre a com vendre el producte que es té. És ahí on ell considera que es necessita l’ajuda institucional. “Tenim un producte amb qualitat i diferenciat. En aquest aspecte estem per damunt d’altres destinacions, com ara la Toscana”, reitera.

Francesc Albert, director de Yo Virgen Extra; Salvador Bono, secretari d’organització de l’Associació Menjar i Beure, i Marta Templado, CEO de Turiart. / DANIEL GARCÍA-SALA

Malgrat que tots coincideixen que la singularitat del producte és essencial, també s’ha defensat la idea de “no tornar-se bojos”. Especialment Bono i Suria han insistit que no cal inventar res sinó traure profit al que ja es té, i donar-ho a conéixer. Així, han posat en valor la tradició i allò típic com a tret distintiu.

En aquest sentit, Evarist Caselles ha destacat que no es qüestió de centrar-se només en allò típic sinó que el visitant que tria l’opció de turisme d’experiència “vol viure com viuen els locals”. Així, ha insistit que “no és el mateix menjar-se una paella que anar de paella”, amb tot el que això comporta.

Evarist Caselles ha posat de manifest la idea que als turistes que visiten el País Valencià el que realment els agrada són els valencians, ja que, segons un estudi de la Universitat de València, la nota que els turistes posen a la seua estanda augmenta quan més temps passen al territori. I això té un preu. Així, ha defensat que el turista cada vegada busca vols més barats perquè vol gastar els diners en el territori i, per això, aquest turisme diferencial “els ha d’eixir cada vegada més car”, perquè aquestes visites revertisquen econòmicament al territori.

Salvar les distàncies

Els empresaris turístics han parlat de tot allò que poden oferir però també han exposat a Moncho i Caselles els problemes amb què es troben. Principalment, el representant d’Extreme Tracks, que està a Oliva; la representant del Palau Ducal, i la presidenta de la ruta del Vino Utiel-Requena lamenten que no hi haja un flux de turistes que visiten València i es desplacen a provar l’oferta turística diferencial que ells poden oferir. En aquest sentit, reivindiquen millors connexions i també donar-les a conéixer. Gandia o Requena estan a menys d’una hora de València en transport públic “i 40 minuts en el temps d’un turista no és res”, assenyala Francesc Albert.

En aquest sentit, tant Moncho com Caselles han recollit el guant i han assegurat que lamentablement les distàncies són un problema. Tot i això han destacat que aquest impediment és més per als locals que per als visitants, que normalment no visiten aquestos llocs per altres motius, com ara la desinformació.

Balbina Sendra, directora del Palau Ducal dels Borja, i Ana Carlota Suria. / DANIEL GARCÍA-SALA

Aquesta queixa, però, no ha sigut l’única. Marta Templado lamenta que les conselleries i regidories de Turisme i Cultura estiguen generalment separades, cosa que complica que es facen paquets conjunts i que existisquen col·laboracions entre l’oferta cultural i la turística. En aquest sentit, ha explicat que molts museus, com per exemple La Llotja, tanquen sense avisar quan l’empresa ja ha tancat un paquet turístic que inclou una visita.

Fires de turisme especialitzades

Si en alguna cosa coincideixen els empresaris del turisme d’experiències és en la importància d’acudir a fires de turisme i portar-les preparades. En aquest sentit destaquen que cal anar amb una agenda tancada de cites i reunions per a poder traure profit a les jornades. Tot i això, han defensat la idea que “en una fira s’ha d’estar” perquè “si no estàs, no existeixes”.

Els empresaris han valorat el treball de les administracions, que els faciliten accedir a les fires amb els expositors bé del País Valencià bé de l’estat espanyol, però han lamentat que algunes vegades es queden menuts. Al respecte, tant Pilar Moncho com Evarist Caselles han explicat que, quan ells van arribar a la Diputació, es van plantejar no assistir a les fires “només per a fer-se la foto”. De fet, consideren que són precisament els empresaris els que han d’estar presents, parlar amb la resta d’assistents i crear sinergies i col·laboracions amb altres empresaris.

Entre les coses bones de les fires, Templado destaca que, com que estan calendaritzades, marquen també els temps als empresaris. Segons la seua experiència de 18 anys assistint a la fira de turisme de Madrid Fitur, la CEO de Turiart assegura que saber que arriba la fira t’obliga a crear un producte nou per a vendre, un catàleg nou per a mostrar i, en definitiva, a treballar en alguna cosa per a oferir.

No obstant això, més enllà de les grans trobades, reivindiquen també les fires especialitzades i, sobretot, l’assistència a esdeveniments relacionats amb el negoci. En aquest sentit, el cofundador d’Extreme Tracks ha insistit que la inverisó en fires especialitzades s’ha d’augmentar.

En definitiva, el turisme experiencial coincideix que la desestacionalització al seu sector és ja una realitat i que aquest model de turisme és una eina que vertebra el territori a través de la gastronomia i la tradició i posa en valor el que és autòcton.

Comparteix

Icona de pantalla completa