Diari La Veu del País Valencià
Compromís xifra en més de 150 milions el cost de les pensions de la Guàrdia Mora de Franco durant la democràcia

El govern espanyol ha reconegut que l’Estat continua fent-se càrrec de les pensions, a través de la ‘Pagaduria de Tetuán’, de la “Guàrdia Mora de Franco”, un grup de militars marroquins que van ser reclutats pel dictador perquè entraren en combat durant la Guerra Civil. Després de la mort del militar revoltat i quatre dècades de democràcia, Compromís xifra en més de 150 milions el cost d’aquest contingent, uns diners públics que l’executiu espanyol reconeix. Tanmateix, al·lega que les pensions no són només per a aquestos soldats que van fer guerrejar a les ordres de Franco sinó que el fons reservat en els Pressupostos Generals de l’Estat durant la democràcia es destinen també a sufragar les pensions de les Unitats regulars de l’exèrcit espanyol que van passar a formar part de les Forces Armades Reials Marroquines (segons la Llei 112/1965, de 21 de desembre, modificada per la Llei 111/1996, de 28 de desembre), a l’Agrupació de Tropes Nòmades i les Unitats de Policia Territorial del Sahara, “sense que existisca un registre que identifique els primers”, respon el govern espanyol a la pregunta realitzada pel senador de la coalició, Carles Mulet.

L’Estat apunta que en els últims anys s’han fet “abonaments” a través de la “Pagaduria de Tetuán”, que “depén del Ministeri d’Afers Exterios, Unió Europea i Cooperació”. Aixi, des de 2007 fins a juny de 2018, “els pagaments efectuats a marroquins que van pertànyer en el seu dia a les Unitats de l’Exèrcit espanyol van ascendir en 2007 a 2.982.692,20 euros i en 2008 es va pagar 2.923.465,44 euros. Des de 2009 fins a 2013 no es van pagar les pensions amb diners públics sinó que se’n va fer càrrec la Caixa Marroquina de Pensions “per deutes contrets anteriorment relacionats amb pensions impagades”, explica l’executiu espanyol.

En 2014 les arques públiques tornen a destinar 406.266,75 euros per a pagar aquestes pensions; en 2015, en van ser 315.974,99; en 2016, la xifra va baixar a 286.511,98 euros; en 2017, van ser 189.358,14 euros, i de gener a juny d’aquest any, el muntant econòmic ascendeix als 72.093,63 euros. La tendència decreixent dels pagaments es deuria, segons apunta el senador de Compromís, a la mort progressiva d’aquestos soldats.

Mulet va preguntar el passat mes d’agost per la quantitat de diners públics destinats des de 2007 fins a hui per a “pagar la Guàrdia Mora de Franco, any a any”, així com “quines mesures adoptarà el govern per a tallar aquesta situació, en tractar-se de persones reclutades pel dictador genocida per a saquejar, violar, decapitar, furtar, amputar, cremar, assaltar, massacrar la població de l’Espanya democràtica”. El senador de Compromís apuntava que “els historiadors xifraven en aproximadament 100.000 els ciutadans marroquins adolescents i joves reclutats pel dictador Francisco Franco al nord d’Àfrica”.

Així doncs, el govern de Pedro Sánchez reconeix en la seua resposta l’existència d’aquestos pagaments de pensions als comandos marroquins reclutats pel dictador però argumenta que no se’ls pot identificar perquè no existeixen registres. Els soldats formaven part de l’exèrcit espanyol durant un moment en què aquell territori del nord d’Àfrica estava sota control espanyol i que, posteriorment, en passar a mans del Marroc, els militars s’incorporarien a les Forces Armades Reials Marroquines.

Segons Mulet “fins a 2008 s’han estat pagant quasi 3 milions d’euros. Imaginem que aquesta situació s’ha vingut repetint en els anys anteriors de democràcia, on el lògic és que s’haja estat superant amb escreix aquesta quantitat. De 2009 a 2013 diu el govern [espanyol] que es va compensar per la Caixa Marroquina de Pensions per deutes contrets anteriorment. Per tant, per a les arques espanyoles suposaria igualment una quantitat semblant si es va compensar el deute”, ha indicat el senador en un comunicat. “A partir de 2014 fins a 2017 va baixant l’aportació, imaginem que per defuncions d’aquesta Guàrdia Mora”, assenyala.

El portaveu de Compromís ha alertat que “segurament podem aventurar sense exagerar que haurem pagat en democràcia més de 150 milions d’euros per a pensions d’un cos de reclutats marroquins que es van utilitzar per a massacrar la població de l’Espanya democràtica. Malgrat existir únicament durant 20 anys, els membres d’aquesta guàrdia, creada per un dictador i mantinguda durant un règim il·legítim, han vingut cobrant importants pensions pagades per l’Espanya democràtica”.

Mulet, d’altra banda, ha criticat que el govern espanyol “evite pronunciar-se sobre quines mesures adoptarà per a tallar aquesta situació, en tractar-se de persones reclutades pel dictador genocida per a saquejar, violar, decapitar, robar, amputar, cremar, assaltar, massacrar la població de l’Espanya democràtica”. El senador conclou que “els governs del PSOE sempre han sigut còmplices amb aquesta situació: pagar amb els diners de la democràcia els assassins d’aquesta”.

Comparteix

Icona de pantalla completa