Diari La Veu del País Valencià
Mor Paco Aura, l’alcoià que va sobreviure al camp de concentració nazi de Mauthausen

Paco Aura, l’alcoià que va sobreviure al camp de concentració nazi de Mauthausen, ha faltat aquest dimarts amb 99 anys, a punt d’arribar a un segle de vida. El veí d’Alcoi, que també va patir la Guerra Civil i l’exili, era “un gran activista i divulgador de la seua història” per tal que les noves generacions “saberen els perills que té el món i el que és capaç de fer l’espècie humana quan s’enfronta entre ella”.

Aura va viure en primera persona una etapa “on els totalitarismes van abocar el món a la guerra”. Quan tenia 17 anys, Aura va lluitar amb els republicans en la Guerra Civil. Després de la derrota, va marxar a França i a Suïssa, on va caure en mans dels alemanys. Aquestos el van deportar al camp de concentració de Mauthausen, on va estar diversos anys. Una vegada allibera, en 1945, va haver de viure huit anys més exiliat a França per por de la repressió franquista. Aura va ser un dels 22 alcoians que van ser deportats a un camp nazi i últim supervivent valencià de la barbàrie. La seua història ha estat il·lustrada pel també alcoià Jordi Peidro en la novel·la gràfica Esperaré siempre tu regreso, de Desfiladero Ediciones.

L’alcoià va realitzar una important tasca de divulgació sobre els camps de concentració, lluitant contra la desmemòria, sempre convençut de la necessitat de recordar per a evitar que aquestos fets pogueren tornar a ocórrer. Al voltant de la seua persona s’ha publicat també el llibre Francisco Aura Boronat: resistencia y dignidad frente a la desmemoria, de Paco Blay, Àngel Beneito i Natxo Lara. A més, a partir de la novel·la gràfica es va fer un curt audiovisual de la mà de la Xarxa d’Escoles Associades de la Unesco i l’Ajuntament d’Alcoi.

“Un sentit homenatge pòstum”

Després de conéixer-se la seua defunció, l’Ajuntament d’Alcoi, que en 2014 va posar el seu nom al pont que uneix els barris del Viaducte i la Zona Nord, ha traslladat el seu suport i solidaritat “a la família, companys i amics en uns moments dolorosos a causa de la pèrdua de l’alcoià Paco Aura Boronat que el pròxim 30 de desembre hauria complit 100 anys”. “Ens quedem amb les paraules que va pronunciar aquell dia: ‘Només espere que aquest pont es convertisca en un símbol de la pau i la concòrdia i servisca de record per al que va ocórrer'”, han destacat des del consistori.

“Ens ha deixat una persona que sempre formarà part de la història d’Alcoi i de la humanitat. Paco era exemple de tot allò bé que té l’ésser humà i va dedicar la vida a recordar-nos la part més fosca de la història de la humanitat perquè mai tornara a succeir”, ha apuntat l’alcalde de la localitat, el socialista Toni Francés.

Francés ha descrit Aura com un home “humil i senzill, profundament humà, exemple de dignitat i resistència” que “ens va mostrar el que significa la capacitat de perdonar, que no té res a veure ni amb l’oblit ni amb la impunitat. Paco seguirà amb nosaltres sempre. Exemple de la lluita contra els totalitarismes, la seua experiència ens fa tindre molt present que hem de cuidar dia a dia la democràcia i la pau i treballar intensament per a defensar-les cada segon de la nostra vida”.

El consistori ha explicat, a més, que estava previst a mitjan desembre, coincidint amb el seu aniversari, presentar una exposició sobre la seua vida i reeditar un llibre. En aquest sentit, l’alcalde ha assegurat que es manté l’acte, que es convertirà així en “un sentit homenatge pòstum a la seua persona i a la gran tasca de divulgació que va realitzar a favor de la pau i la concòrdia”.

Comparteix

Icona de pantalla completa